Scaderea monedei noastre este o veste proasta pentru cei cu credite in franci elvetieni si in euro, care se uita cu groaza cum ratele cresc din nou peste noapte. Mai mult decat atat, cine are imprumuturi in euro trebuie sa astepte si la majorarea dobanzilor dupa ce sefii Bancii Centrale Europene de la Frankfurt a decis astazi sa majoreze dobanda ei cu 0,25 la suta.

O alta decizie importanta se asteapta tot din Germania. Curtea Constitutionala trebuie sa decida daca planul european de salvare pentru economiile in criza incalca sau nu legea fundamentala a tarii. In functie de acest verdict, intreaga zona euro ar putea primi o lovitura de gratie.

Cresc ratele la creditele in euro. Banca Centrala Europeana a majorat dobanda de politica monetara la 1,5%

Daca, pana una alta, creditorii - adica Uniunea Europeana si FMI - i-au aruncat un colac de salvare Greciei, situatia din Portugalia a revenit in prim plan dupa ce Agentia Moody’s a retrogradat ratingul acestei tari la categoria denumita, sugestiv, "junk", adica gunoi. Cu alte, cuvinte o economie prea putin solida care se bazeaza pe investitii speculative.

Surprindere in Germania, dar furie in Portugalia, care tocmai se straduieste sa puna in practica programul de ajutor convenit cu Uniunea Europeana si FMI.

"E o decizie insultatoare, imorala si criminala", a tunat presa portugheza. Si Comisia Europeana spune ca e o decizie cel putin putin nepotrivita, daca nu de-a dreptul periculoasa.

Citeste si:

Europa declara razboi agentiilor de rating

Portugalia, pe urmele Greciei. Moody's i-a redus ratingul cu patru trepte, in categoria "junk". Bursele europene, in scadere