In sedinta de joi, referinta BNR pentru franc a atins recordul istoric, de 3,6941 lei/franc, ca urmare a aprecierii puternice a monedei elvetiene fata de euro.

Leul s-a depreciat usor fata de dolar, iar cursul a urcat cu 0,14 bani, de la 3,0119 lei/dolar la 3,0133 lei/dolar.

In opinia guvernaturlui BNR, Mugur Isarescu, impactul evolutiilor externe asupra cursului de schimb a fost minor pana in prezent.

"Cursul este legat si de ceea ce vine din exterior. Se vede mai intai in prima de risc si apoi in cursul de schimb. Pana acum, impactul a fost minor si nu vedem motive pentru un impact mai mare, decat daca ne speriem singuri si introducem in comportamentul pietelor si sperietura noastra", a spus Isarescu, citat de Mediafax.

Isarescu a precizat ca nu se intampla nimic deosebit cu moneda nationala comparativ cu evolutia altor valute care au politici de flotare mai mult sau mai putin controlate, iar preocuparea privind interventia BNR asupra cursului este una "falsa".

"Pe o perioada de criza nu vad ce am fi castigat noi ca tara daca volatilitatea cursului ar fi fost mai mare. Cand se depreciaza intram in panica si ne tremura capul, ne luam de par in fata televizorului, iar cand se apreciaza nu ne revenim si atunci ni se pare ca e ceva rau", a spus Isarescu.