Leul rasufla usurat. Moneda europeana pierde teren pe fondul datelor economice pozitive din China
Leul s-a apreciat miercuri, in ton cu regiunea, dupa datele economice pozitive din China, astfel ca BNR a anuntat pentru euro un curs de referinta de 4,2748 lei/euro, cu 0,9 bani sub nivelul din ziua precedenta, cel mai ridicat din 2011.
Pentru francul elvetian, cursul a scazut cu 4,15 bani, la 3,6506 lei/franc, de la 3,6921 unitati marti, nivel record pentru moneda elvetiana in raport cu leul.
Moneda nationala s-a apreciat si fata de dolar, iar referinta a coborat cu 4,71 bani, la 3,0323 lei/dolar. In sesiunea precedenta cursul s-a plasat la 3,0794 lei/dolar, maximul din 23 februarie.
Piata a deschis la 4,2800 - 4,2830 lei/euro, aproape de nivelul de la finalul sesiunii interbancare de marti, cand operatiunile se realizau la 4,2830 - 4,2850 lei/euro.
Sentimentul investitorilor s-a imbunatatit insa dupa datele economice pozitive din China. Economia chineza a crescut cu 9,5% in trimestrul al doilea fata de aceeasi perioada a anului trecut, depasind estimarile analistilor si calmand temerile ca motorul de crestere a economiei globale se indreapta catre o "aterizare dura" din cauza luptei contra inflatiei.
Valutele tarilor vecine afisau cresteri de 0,3%, iar euro recupera din piederile accentuate consemnate marti fata de dolar si francul elvetian.
In plus, cotatia aurului a atins miercuri un maxim record de 1.578,5 dolari uncia, din cauza agravarii crizei datoriilor din zona euro si dupa publicarea concluziilor reuniunii din iunie a Rezervei Federale (Fed) americane, care sugereaza ca ar putea fi nevoie de noi masuri de suplimentare a lichiditatilor.
Posibilul colaps al Italiei a destabilizat bursele
Revenirea euro vine dupa ce ieri cursul valutar si bursele internationale au luat foc pe fondul intensificarii crizei din Italia. In plus, tot mai multe voci anuntau o iminenta intra in incapacitate de plata. Statul, care are a treia cea mai mare economie din UE, are datorii imense de peste 1.800 de miliarde de euro. Iar viitorul depinde de masurile pe care le vor anunta in urmatoarele zile Angela Merkel, Nicolas Sarkozy sau Silvio Berlusconi.
Iar pietele financiare vor reactiona in functie de deciziile acestora. O dovedeste scaderea generalizata de marti de pe bursele externe si aprecierea francului si a aurului, vazute ca un refugiu de investitori. Astfel, indicii burselor europene au deschis sedinţa de marti cu scaderi puternice, dupa ce indicii americani au inchis luni pe rosu. Nici bursele asiatice nu au fost mai ferite si au inchis tot pe minus.
Citeste si