Si asta in ciuda faptului ca leul s-a intarit in fata euro. Mai grav este ca nivelul la care va ajunge cursul, depinde mai putin de noi si tine de cum vor evolua lucrurile in Grecia.

Vestea buna este ca ieri moneda euro a coborat sub 4 lei si 27 de bani pentru prima data dupa o saptamana.

In schimb francul elvetian a urcat la aproape 3 lei si 72 de bani, cel mai mare inregistrat vreodata. Explicatia este ca francul si aurul au atins valori record pe pietele internationale. Totul din cauza nesigurantei privind situatia Greciei. Falimentul acestei tari ar lovi pe toata lumea - inclusiv pe noi.

Economistul sef al ING Bank, Nicolaie Chidesciuc sustine: "Daca situatia scapa de sub control intr-un asemenea scenariu nu excludem cursul de schimb EURO-RON sa treaca de nivele precum 4,4 sau chiar 4,5 lei pe euro."

Deocamdata, investitorii straini par sa nu mai aiba incredere decat in franc si in aur, chiar daca autoritatile europene vor incerca joi sa anunte noi masuri pentru a salva Grecia de la faliment.

Claudiu Cazacu, analist XTB, spune ca "daca raspunsul din zona euro nu este unul ferm si venit in timp util riscul de a ajunge la 4 lei pe franc nu este exclus."

Analistii spera insa ca nu se va ajunge in aceasta situatie, si cei mai multi mizeaza pe intarirea lelui fata de euro.

Lucian Anghel, economist sef BCR, crede si el ca "cel mai optimist probabil ca discutam undeva de in jurul nivelului de 4,1 probabil. Deci acest interval 4,1 - 4,3 ar putea sa fie privit ca un interval in care majoritatea timpului moneda nationala sa se gaseasca."

Pentru asta trebuie insa ca Romania sa respecte acordurile cu FMI si Comisia Europeana.

Citeste si:

5 lucruri pe care NU ar trebui sa le mentionezi in cadrul unei negocieri

Masina zburatoare, gata sa decoleze. Cat costa un Ferrari care se tranforma in avion in 30 de secunte. FOTO si VIDEO