"Sume de ordinul miliardelor erau cheltuite in fiecare zi de catre banca centrala si sfarsitul acestei situatii nu se intrezarea", a declarat Zurbruegg pentru publicatia Blick, potrivit Mediafax.

Oficialii bancii centrale a Elvetiei au luat in considerare mai multe optiuni, printre care si impunerea unui plafon minim si fata de dolar, nu doar fata de euro, insa au decis ca intoarcerea la flotarea libera a cursului de schimb reprezinta cea mai buna solutie, potrivit lui Zurbruegg.

Banca centrala a Elvetiei a decis joia trecuta sa elimine plafonul minim de 1,2 franci/euro, masura adoptata in luna septembrie 2011. Imediat, francul s-a apreciat cu pana la 38% fata de dolar si 41% fata de euro, ceea ce a facut ca fonduri speculative si case de brokeraj din intreaga lume sa inregistreze pierderi masive.

"Francul este, in mod evident, supraevaluat, iar reactia pietelor este exagerata. Ne asteptam ca aceasta situatie nu va dura", a declarat Zurbruegg.

El a precizat ca banca centrala elvetiana nu a luat decizia de a renunta la plafonul minim franc/euro la cererea Bancii Centrale Europene (BCE), potrivit Reuters.

Economia Elvetiei ar putea fi afectata de aprecierea record a francului fata de dolar si euro, a apreciat Zurbruegg, care a adaugat ca este insa prea devreme pentru a face o estimare in acest sens.

In luna decembrie a anului trecut, banca centrala a Elvetiei prognoza o scadere a preturilor de consum de 0,1% in acest an si o crestere economica de aproximativ 2%.

Consiliul guvernatorilor BCE se intruneste joi in prima sedinta de politica monetara din acest an, iar analistii anticipeaza ca presedintele Mario Draghi va anunta un program de achizitii de obligatiuni guvernamentale in valoare de 1.100 de miliarde de euro.