Buzoianul a actionat in instanta sucursala Piraeus Bank la care are un credit in franci elvetieni din martie 2007, pentru constatarea caracterului abuziv al unei clauze contractuale, scrie Mediafax.

Tribunalul Buzau a decis, pe 16 ianuarie, ca acea clauza are un caracter abuziv si ca fiecare rata datorata de reclamant ar trebui sa fie platita la cursul CHF/LEU valabil la data incheierii contractului de credit, respectiv in 28 martie 2007, incepand cu data scadentei primei rate si pana la finalizarea raporturilor contractuale dintre parti.

Pe de alta parte, instanta a respins ca neintemeiate capetele de cerere privind plata ratelor in moneda nationala si constatarea caracterului abuziv al clauzei privind comisionul de administrare din contractul de credit.

Banca mai este obligata sa plateasca reclamantului 1.500 lei cheltuieli de judecata.

Cursul francului elvetian a atins niveluri record joi, vineri si luni, ca urmare a eliminarii plafonului minim impus de Banca Elvetiei pentru cursul franc/euro. La doar o zi dupa ce banca centrala a dezghetat cursul, ratele romanilor cu credite in franci elvetieni crescusera cu 300-350 de lei.

Marti, cursul BNR pentru franc a scazut, dupa trei zile de valori record, dar spre sfarsitul zilei, francul se aprecia din nou masiv pe pitele externe.