Monedan elvetiana s-a apreciat usor joi si a ramas peste 1 euro pe pietele externe, profitand si de o usoara precautie a investitorilor fata de moneda europeana inaintea sedintei Bancii Centrale Europene.

In jurul orei 10:00, euro era tranzactionat pe piata interbancara locala la 4,4975 lei in scadere usoara de la 4,5067 lei pe finalul zilei precedente. 

La aceeasi ora, francul se situa pe pietele externe la 1,0063 euro/franc, cu o apreciere de 0,4%.

Schimburile au oscilat pe parcursul zilei de joi intre un minim de 0,9965 euro pentru 1 franc si un maxim de 1,0087 euro pentru 1 franc. Miercuri in jurul orei 16:30, francul era cotat pe pietele externe in urcare, la 1,0026 euro/franc.  Cotatiile euro/leu si franc/euro implica un curs franc/leu, calculat prin corespondenta, de 4,5258 lei/franc, peste referinta record anuntata de Banca Nationala a Romaniei (BNR) miercuri, de de 4,5054 lei/franc. 

"In piata interbancara locala nu se intampla mai nimic. Toata zona este un pic pe apreciere, iar leul are o evolutie pe aceasta linie. Toti asteapta sa vada ce zice Draghi (Mario Draghi - presedintele BCE, n,.r.). Indiferent ce va zice, euro se va misca pe pietele externe, ramane de vazut in ce directie. Francul elvetian sta peste euro si probabil ca nu o sa vedem o miscare semnificativa pana la anuntul BCE", a declarat pentru Mediafax dealerul unei banci. 

Volumele din piata interbancara locala au fost reduse in prima ora, la aproximativ jumatate fata de media pentru acest interval al zilei. Tranzactiile au avut loc intre interval strans, cu minimul la 4,4970 lei/euro si maximul la 4,5015 lei/euro.

Cele mai multe schimburi au fost perfectate sub pragul de 4,5 lei/euro. 

Cursul pentru franc anuntat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a crescut miercuri cu 1,6% si a atins un nou maxim, de 4,5054 lei/franc, dupa ce marti a scazut si a pus capat unei serii de trei sedinte succesive de valori record, in timp ce euro a urcat cu 0,73 bani, la 4,511 lei, iar dolarul a atins un nou record, la 3,8989 lei. 

Francul s-a apreciat puternic incepand de joia trecuta, cand banca centrala a Elvetiei a decis sa renunte la un curs minim de schimb de 1,2 franci/euro. Comparativ cu nivelul de miercuri, francul a crescut cu 20,4% in raport cu leul.  La momentul publicarii referintei de catre BNR, cursul se situa pe pietele externe la 1,0004 franci/euro. 

Cursurile de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si cotatiile de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian.