Guvernul croat vrea sa fixeze cursul la 6,39 kuna pentru un euro, in linie cu schimbul valutar anterior deciziei bancii centrale elvetiene de a renunta la plafonul minim de 1,2 franci/euro. Francul a fost tranzactionat pentru aproximativ 7,6 kuna in ultimele zile.

Decizia guvernului de la Zagreb trebuie aprobata de parlament. "In acest mod, avem timp sa gasim o solutie de lunga durata. Guvernul este aici pentru a-si proteja cetatenii", a declarat premierul croat Zoran Milanovici, care a precizat faptul ca bancile vor fi cele care vor suporta costurile suplimentare cauzate de aprecierea francului.

De altfel, analistii estimeaza ca decizia guvernului nu va crea dificultati majore pentru sistemul bancar din Croatia.

"Trebuie sa vedem daca bancile vor primi de la stat unele reduceri de taxe pentru a compensa costurile acestei hotarari, dar sistemul bancar are, in general, suficient capital pentru a face fata acestor costuri", a declarat un analist bancar pentru Reuters.

Valoarea totala a creditelor denominate in franci a crescut cu aproximativ 4 miliarde kuna (600 milioane de dolari), la 27 de miliarde kuna, in urma aprecierii francului fata de moneda nationala croata.

Guvernul din Polonia, tara care se afla intr-o situatie similara celei din Croatia, a anuntat luni ca ar putea sa ii sprijine pe cei care care au credite ipotecare in franci elvetieni, in conditiile in care cursul de schimb valutar se va mentine la peste 4 zloti pentru un franc.

Totalul creditelor ipotecare in franci se situa la 36 de miliarde de dolari in Polonia, la finalul lunii noiembrie a anului trecut.

In schimb, statul ungar isi va asuma doar rolul de mediator intre banci si persoanele care au credite in franci elvetieni, fara sa mai intervina in piata, dupa ce in luna noiembrie a anului trecut guvernul a decis ca imprumuturile in valuta sa fie convertite in forinti.

De altfel, ministrul ungar Economiei a declarat ca ministrii de Finante din Croatia si Polonia au contactat guvernul de la Budapesta pentru a afla detalii despre masura adoptata anul trecut. Ungaria a fost una dintre cel mai expuse tari la creditele denominate in franci elvetieni, inainte ca guvernul sa impuna un schimb valutar fix, mult sub nivelul pietei, pentru conversia imprumuturilor ipotecare din euro si franci in forinti.

Numarul imprumuturilor ipotecare in franci elvetieni a cresut la inceputul anilor 2000 in tarile din centrul si estul Europei, datorita dobanzilor mici oferite de banci, insa cei care au luat astfel de credite au fost afectati de aprecierea monedei elvetiene in timpul crizei financiare. Ulterior, in luna septembrie 2011, banca centrala a Elvetiei a decis sa introduca un plafon minim de 1,2 franci/euro.