Pensionarii sunt nemulÅ£umiÅ£i de decizia Executivului privind îngheÅ£area punctului de pensie în 2010 ÅŸi susÅ£in că nu acceptă argumentul potrivit căruia nu ar exista fonduri.

 

“Desi exista o lege care obliga Guvernul sa majoreze punctul de pensie la 45% in salariul mediu pe economie, acesta n-a mai atins aceasta valoare din aprilie 2009. Anul trecut punctual s-a situat undeva la 43% din salariul mediu, iar in acest an, odata cu inghetarea pensiilor si cu majorarea salariului mediu, punctual va reprezenta 39,9% din salariu”, a spus presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor Pensionarilor, Preda Nedelcu.

Pensionarii mai cer şi impozitarea progresivă a drepturilor din pensie pentru sumele care depăşesc 1.500 de lei, iar contribuţia de asigurări de sănătate să se plătească numai pentru sumele care depăşesc 1.500 de lei.

Nedelcu a precizat ca reprezentantii Guvernului nu i-au invitat la nicio runda de negoieri si au luat decizia de a ingheta pensiile, fara a-i consulta.

Comisia de Buget-Finante din Parlament a respins un amendament la legea bugetului de asigurari sociale pentru 2010, care priopunea majorare apensiilor cu aproape 100 de lei, amendament aprobat initial de deputatii din Comisia de Munca. In prezent, in Romania sunt peste 5,5 milioane de pensionari, iar pensia medie este de 674 de lei. Apoape un million de pensionari primesc pensia minima garantata de 350 de lei.