"Nu intentionez sa majorez niciuna din taxele principale sau secundare in acest moment. Va exista o discutie despre acest impozit minim, care din punctul meu de vedere ar trebui adaptat, orientat catre zone cu evaziune fiscala ridicata", a spus Vladescu la audierea comisiilor parlamentare reunite de buget-finante.

Pe plan extern, respectarea acordului cu FMI si Comisia Europeana, ramane prioritatea Romaniei. Vladescu sustine ca, in cazul in care ne vom onora angajamentul catre Fondul Monetar, putem spera la o eventuala stabilizare a cursului leu/euro si la o imbunatatire a ratingului tarii în 2011 sau chiar 2010.

"Pe plan extern, prioritatea este respectarea acordului cu FMI si UE. Cred ca partenerii nostri externi vor sustine in continuare Romania. Sper ca in 2011 sa obtinem o imbunatatire a ratingului sau chiar si in 2010", a spus oficialul.

Potrivit acestuia, pana in 2012 Guvernul va adopta politici salariale ÅŸi sociale restrictive, insa la nivel national nu vor exista probleme cu finantarea si cu plata obligatiilor catre cetateni, respectiv pensii si alocatii sociale. Conditie ce va fi indeplinita, tot prin respectarea angajamentului cu Fondul Monetar. 

In ceea ce priveste sectorul bugetar, Vladescu a tinut sa specifice faptul ca forma actuala a proiectului de buget prevede sub 100.000 de disponibilizari din sectorul bugetar pentru anul urmator. "Nu exista cifra de 400.000 de bugetari disponibilizati care se tot vehiculeaza. In momentul de fata, conform proiectului de buget, vor fi sub 100.000 de disponibilizari", a mentionat ministrul Finantelor.

Tot pe lista de prevederi pentru oficialul de la Finante se afla si modificarea sistemului de asistenta sociala.
 
"La alocatiile sociale trebuie sa ne schimbam perceptia. Este o zona in care se risipesc multi bani. Sunt unii cetateni insuficient asistati, iar altii excesiv, care nu trebuie asistati. Cred ca sistemul de asistare trebuie schimbat", a declarat Sebastian Vladescu la audierea din Parlament pentru preluarea functiei de ministru al Finantelor Publice.