"Intai bugetul, pe urma discutii de acest fel", a spus Boc, citat de Mediafax. El a amintit totodata ca proiectul de buget pentru 2010 nu prevede majorări de taxe si de impozite si ca o eventuală modificare a sistemului de taxare nu poate fi gandită decat pentru anii urmatori.

Proiectul de lege propus de deputatul PSD Mugurel Surupaceanu introduce obligativitatea completarii unei declaratii de avere pentru toti cetatenii Romaniei, pe baza careia se va percepe si taxa pe avere.

"Propunerea mea este ca pentru sumele care depasesc valoarea de 500.000 de euro, sa se plateasca o taxa de 0,5%, dar doar pentru ceea ce trece de acest prag. De exemplu, pentru o avere de un milion de euro, se va plati impozit doar pentru diferenta de 500.000, ceea ce ar insemna 2.500 de euro anual. Cred ca nu este deloc mult pentru o persoana care are o asemenea avere", a explicat Surupaceanu, pentru incont.ro.

 

Potrivit proiectului, pana la data de 30 iunie 2010, persoanele fizice vor depune declaratia privind impozitul anual asupra averii existente la data de 31 decembrie 2009, la organul fiscal din aria domiciliului fiscal. Vor fi impozabile bunurile imobiliare si mobiliare, drepturile banesti si valorile care apartin atat persoanelor fizice, membrilor familiei, cat si copiilor minori, in cazul in care acestia sunt administratori legali ai averii.

 "

Vor exista si unele deduceri, de exemplu in cazul masinilor, vor fi scazute din valoarea bunurilor reparatiile, asigurarile si amortizarea", a explicat deputatul PSD. In cazul bijuteriilor si a colectiilor de arta, modalitatea de evaluare se va stabili prin normele metodologice pe care le va elabora Minuisterul de Finante. Surupaceanu a precizat ca prin aceasta lege vor iesi la iveala si averile obtinute ilicit, de persoane care castiga, de exemplu, un salariu de bugetar.

Initiatorul, Mugurel Surupaceanu, nu stie cati bani ar aduce taxa la buget, dar sustine ca aceasta ar fi o solutie pentru sustinerea majorarii pensiilor, de exemplu.

Oamenii de afaceri considera taxa pe avere o masura buna, in principiu, dar spun ca legea va fi foarte greu de implementat, pe de o parte pentru ca se va lovi de rezistenta politicienilor iar, pe de alta parte, pentru ca trebuie modificat sistemul de colectare si de administrare a taxelor.

 "

Domnul deputat spune ca astfel de taxe se aplica peste tot in Europa si trebuie sa se aplice si la noi, dar nu da nicio solutie practica pentru modul in care se va face colectarea acestei taxe. Legea prevede ca acestea se vor stabilite prin normele metodologice, pe care le va elabora Guvernul. Va fi foarte dificil, pentru ca aceasta taxa trebuie gandita intr-un sistem, iar costurile de administrare vot fi foarte mari", a spus, pentru incont.ro, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), Cristian Parvan.

El a precizat ca o noua taxa va bulversa si mai mult sistemul de colectare a taxelor din Romania, care nu face fata colectarii taxelor deja existente. Parvan sustine, totodata, ca bogatasii vor gasi modalitati de eludare a legii, prin trecerea averii pe numele altor persoane sau pe firme. „Este o lege puerila, facuta la repezeala, care sa dea bine in ochii saracilor, dar care nu vine cu nicio solutie concreta pentru aplicarea ei”, a conchis reprezentantul AOAR.

Recent, omul de afaceri Gigi Becali a declarat ca ar fi de acord sa plateasca o astfel de taxa, dupa ce ministrul Finantelor, Sebastian  Vladescu a anuntat ca este posibil ca Guvernul sa instituie un impozit pe averile mari.

Potrivit notei de fundamentare a proiectului de lege, astfel de taxe mai exista in tari europene, ca de exemplu Franta, Norvegia, Elvetia sau Italia, pragul de la care se aplica impozitarea si valoarea taxei fiind insa mai mari. Surupaceanu spera ca legea sa fie adoptata in acest an si sa se aplice din 2011, dar se teme si de reticenta politicienilor la dezbaterea ei in Parlament.