Potrivit cotidianului Gandul, in 2011, intr-un scenariu optimist in care economia va iesi din recesiune, Guvernul va trebui sa imprumute de la banci cel putin 13,5 miliarde de euro, o jumatate din suma fiind necesara pentru a plati salariile si pensiile la timp iar cealalta pentru a plati o parte din creditele luate pana acum.

Romania va apela din nou la creditele ieftine date de Comisia Europeana. Pentru a fi sigur ca anul viitor are cu ce sa acopere deficitul bugetar de cel putin 5,2 miliarde de euro dar si ca poate prelungi datoriile facute pana acum, statul incearca din nou sa convinga Comisia ca merita sa fie imprumutat in euro la 3% pe an si nu la 5% sau la 7% in lei.

Seful delegatiei FMI a recunoscut intr-o intalnire cu oamenii de afaceri ca Romania se pregateste pentru un nou imprumut.

Oficialii FMI discuta cu ministrul finantelor despre rectificarea bugetara pe care guvernul o va face la jumatatea lunii viitoare, despre legea unica a salarizarii si cea a pensiilor. Potrivit lui Sebastian Vladescu, economia ar putea sa scada anul acesta cu pana la 2%.

Asa ca si incasarille statului vor fi mai mici. Guvernul se afla acum intre ciocan si nicovala. Ii va fi foarte greu sa reduca taxele si impozitele. TVA va ramane la 24% cel putin pana la mijlocul anului viitor. Insa din cauza fiscalitatii mari, Romania pierde investitii importante in defavoarea Bulgariei si Ungariei, care au taxe si impozite mai avantajoase.

Am ajuns sa ne imprumutam, pentru ca nu suntem in stare sa atragem miliardele de euro puse la dispozitie gratuit de Uniunea Europeana.

Romania are la dispozitie 20 de miliarde de euro, fonduri europene.

Despre un nou imprumut au vorbit recent atat presedintele Traian Basescu, cat si ministrul de interne, Vasile Blaga.