"Suntem foarte ingrijorati de absorbtia fondurilor europene. Vrem sa depunem tot efortul pentru a imbunatati atragerea acestor finantari si vrem sa lucram impreuna cu Guvernul pentru gasirea unor strategii (...) Principala provocare este ca banii sa fie folositi inainte ca ei sa dispara, inainte sa inceteze sa mai fie disponibili pentru Romania", a spus Franks, dupa o intalnire cu reprezentantii patronatelor.

El a aratat ca fondurile europene sunt esentiale pentru investitiile din economie, mentionand ca absenta acestor sume nu va modifica tintele fiscale.

In ceea ce priveste posibilitatea incheierii unui nou acord de imprumut intre Romania si FMI, Franks a reiterat ca deocamdata nu au inceput discutiile cu Guvernul.

Anterior, presedintele UGIR-1903, Cezar Coraci, a declarat ca Franks le-a transmis reprezentantilor patronatelor ca exista riscul ca Romania sa piarda fonduri europene importante, de 20 miliarde euro in urmatorii ani, ca urmare a modului "dezastruos" de atragere a acestora.

"Nu va puteti permite sa pierdeti 20 miliarde de euro, adica 17% din PIB", a spus Coraci, citandu-l pe seful misiunii FMI.

Premierul Emil Boc a declarat sambata ca vor fi reziliate contractele incheiate de firme pentru proiecte finantate si de Uniunea Europeana unde lucrarile sunt intarziate cu 6-9 luni, iar primele "semnale publice" in acest sens vor fi lansate in saptamanile urmatoare.

El a anuntat totodata ca toate cererile de rambursare inaintate in cadrul proiectelor UE vor fi finalizate pana la 15 iunie, iar aceste cereri se vor incadra intr-un termen de maximum 60 zile, fata de 120 zile in prezent.