"Eu nu as fi atat de pesimist ca BERD. As spune ca prognoza BERD este pesimista", a declarat Franks, intrebat cum comenteaza prognoza bancii.

El a spus cs principala provocare pentru FMI va fi sa intoarca trendul economiei Romaniei, astfel incat aceasta sa iasa din recesiune.

In ceea ce priveste reformele structurale realizate de statul roman in ultimele luni, Franks a precizat ca exista domenii unde "lucrurile se misca foarte bine", dar sunt şi sectoare in care procesul de reforma trebuie accelerat.

"Trebuie sa mergem inainte cu reforma pensiilor, intarziata in ultimele luni, dar si cu legea salarizarii unice. Per total insa s-a realizat un progres semnificativ in ultimele luni", a continuat oficialul FMI.

Referitor la tinta de deficit bugetar stabilit pentru acest an, de 6,8% din PIB, Franks a aratat ca este prematur sa se discute despre o posibila modificare a acesteia.

El a explicat ca FMI va discuta despre tinta de deficit bugetar cu Ministerul Finantelor si ca o echipa FMI se afla deja la sediul institutiei pentru a analiza datele.

Romania a incheiat in primavara anului trecut un acord de finanţare externă cu UE, FMI, BERD si Banca Mondiala, pe o perioada de doi ani, in suma totala de aproximativ 20 de miliarde de euro.

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare a anuntat joi ca a inrautatit semnificativ prognoza economica pentru Romania in acest an, de la stagnare la o contracţie de 3%, reflectand evolutia din primul trimestru si masurile de consolidare fiscala convenite cu FMI.

O misiune comuna a FMI si Comisiei Europene se afla in perioada 26 iulie - 4 august la Bucuresti pentru o noua revizuire a acordului cu Romania, care va evalua modul in care Romania a indeplinit criteriile de performanta stabilite pentru finele lunii iunie, si in cadrul careia urmeaza sa se discute si despre un nou set de prognoze privind economia.