Cele mai recente cotatii CDS (credit default swap) arata o crestere a riscului de tara pentru Romania din aceasta vara, odata cu intensificarea presiunilor generate pe pietele financiare de criza datoriilor de stat.

CDS-urile reprezinta contracte de asigurare a unei creante fata de posibilitatea intrarii debitorului in insolventa, tranzactionate pe piete nereglementate. Cotatiile CDS sunt spread-uri (diferente intre dobanzi) care afecteaza randamentele obligatiunilor si fluctueaza zilnic. Ele pot fi influentate de numerosi factori, de la evenimente locale sau regionale la trenduri globale, si reprezinta buni indicatori ai perceptiei pietelor financiare asupra riscului, influentand costurile de imprumut.

Spre exemplu, cotatiile CDS ale Romaniei au crescut puternic la sfarsitul anului 2008 - inceputul lui 2009, la apogeul crizei financiare mondiale, cand statele emergente din Europa Centrala si de Est au fost lovite de un val de aversiune la risc si de prabusirea increderii investitorilor. Spread-urile CDS sunt exprimate in puncte de baza, 100 de puncte de baza reprezentand un punct procentual.

Astfel, daca la jumatatea lui 2008 spread-ul CDS al Romaniei in dolari, pentru datorii cu maturitatea la cinci ani, era de sub 200 puncte de baza, sau 2 puncte procentuale, in februarie 2009 cotatia a depasit 7,5 puncte procentuale.

Dupa incheiarea acordului cu Fondul Monetar International, Comisia Europeana si Banca Mondiala, in martie 2009, cotatiile CDS au scazut puternic pentru Romania, coborand pana in primul trimestru al anului urmator la sub 2 puncte procentuale, aproape de nivelul anterior crizei.

In prima jumatate a acestui an, spread-urile CDS pentru obligatiunile de stat romanesti au evoluat relativ stabil, la 2-2,5 puncte, urcand insa din luna iulie, odata cu aparentul debut al unei noi crize financiare, de data aceasta cu epicentrul in zona euro.

Astfel, cotatia CDS pentru Romania a depasit 4,5 puncte procentuale la sfarsitul lunii septembrie - inceputul lui octombrie si s-a stabilizat ulterior la sub 4 puncte procentuale.

Presedintele Traian Basescu a declarat, duminica, la Bruxelles, ca Romania a ajuns sa se imprumute la dobanzi mai mari decat in 2010, cand tara nu era stabilizata macroeconomic, din cauza deprecierii CDS-ului intregii regiuni, pentru ca nu s-au luat la timp masuri in ceea ce priveste Grecia.

Situatia este similara si in cazul Ungariei, unde spread-ul CDS a urcat de la 2,5 puncte la jumatatea anului la peste 5 puncte in luna octombrie.

Trendul a fost resimtit si in restul regiunii, spread-ul CDS al Bulgariei urcand de la 2,1 puncte in vara la peste 4 puncte la sfarsitul lunii septembrie. In Polonia, costul creditorului a crescut de la circa 1,5 puncte la jumatatea anului la peste 3 puncte in prima parte a lunii octombrie. Cehia, ale carei spread-uri CDS evoluau in vara la putin sub un punct procentual, a ajuns in septembrie si octombrie la peste 1,5 puncte.