"Cu siguranta nu vei vrea sa-mi pierd cea mai mare parte a capitalului fiindca am salvat Grecia. Nu ai putea plati macar dobanda la imprumut? (...) Situatia devine imposibila pentru mama, fratii si surorile tale", ii scria regele Ludwig al Bavariei in aprilie 1849 fiului sau Otto, care a devenit primul monarh al Greciei.

In timp ce tendinta istorica a Greciei pentru indatorare ridicata este de notorietate, scrie Reuters, primul faliment fiind inregistrat in secolul al IV-lea i.e.n., urmat de altele la sfarsitul secolelor al XIX-lea si al XX-lea, este mai putin cunoscut ca germanii au mai venit in ajutorul Atenei, dupa cum arata si corespondenta dintre cei doi membri ai familiei regale a Bavariei.

In secolul al XIX-lea, statul elen, proaspat independent dar fara niciun ban, a fost finantat de marile puteri europene, respectiv Franta, Marea Britanie si Rusia. Regele Ludwig al Bavariei a suplimentat aceste imprumuturi pentru a-si ajuta fiul. Otto a fost numit rege al Greciei in 1832, la varsta de 17 ani.

"Otto a sosit in Grecia cu o echipa de birocrati bavarezi, dintre care doar unul mai fusese in Grecia. Credeau ca merg in tara lui Sofocle si Platon. Au gasit o fosta provincie otomana devastata de razboi si ingenuncheata financiar", a afirmat Werner Helmberger, director la institutia care administreaza palatele bavareze.

Noul rege a fost exilat din Grecia in 1862, dupa ce a condus o perioada de 30 de ani marcata de revolte si a refuzat sa se converteasca la ortodoxism de la religia romano-catolica.

Partidul aflat acum la putere in Bavaria, Uniunea Social Crestina, parte a blocului conservator al cancelarului Angela Merkel, a adoptat o linie dura in criza datoriilor, cerand ca statele care incalca repetat regulile sa iasa din zona euro.

Politicienii bavarezi au subliniat, insa, solidaritatea fata de Grecia, pana acum statul cel mai puternic lovit de criza, afirmand ca este o parte fundamentala a Uniunii Europene si a unei istorii europeane comune.

In Grecia, regele Othon, dupa cum era cunoscut, a marcat inceputul unei lungi periaode de implicare a tarilor din Vest in politica tarii, starnind resentimente care continua si astazi. Fostul sau palat a devenit ulterior sediul parlamentului elen, scena unor proteste zilnice, si deseori violente, impotriva masurilor de austeritate adoptate de politicienii din prezent.

Grecia recunoaste ca Otto a pus bazele studierii arheologiei, a infiintat primele institutii ale statului si a mutat capitala de la Napflio la Atena.

In Bavaria, Otto a contribuit la aparitia unui sentiment de simpatie pentru Grecia, care a rezistat si intr-o perioada in care multi germani sunt indignati de ajutoarele financiare din zona euro si agitati de caracterizarile din presa ale grecilor ca lenesi si corupti.

Unele tari din zona euro vor “sa colonizeze” Grecia

Unele state ale zonei euro vor ca o echipa a Comisiei Europene (CE) sa primeasca atributii de a supraveghea vanzarea de active ale statului elen, dar si serviciile publice ale tarii, insa propunerea este considerata de oficiali europeni ca o forma de colonialism, au declarat surse pentru Reuters.

Propunerile fac parte dintr-un plan mai amplu de a inaspri supravegherea Atenei, au spus sursele.

Liderii din zona euro se intalnesc duminica pentru a discuta noi planuri de ajutor pentru Grecia, iar propuneri pentru un control mai strict sunt de asemenea pe agenda. Un oficial a declarat ca exista un sprijin larg pentru urmarirea mai atenta a statului elen, care a inregistrat progrese lente in privinta privatizarilor si implementarii altor reforme.

"Ori asta ori nu primesc banii", a spus una din sursele din zona euro, care sustine preluarea de catre echipa CE pentru Grecia "a unor functii suverane ale statului pentru a pune masinaria in miscare. Este o asistenta impusa din exterior. Strainii preiau unele elemente ale operatiei".

Comisia a trimis deja un numar restrans de oficiali in Grecia in cadrul misiunilor comune cu FMI si Banca Centrala Europeana, responsabile pentru evaluarea modului in care Atena isi respecta obiectivele economice. In plus, echipa de experti ajuta statul elen in domeniul taxelor si in accesarea de fonduri europene.

"Amploarea interventiei este fara precedent. Daca ar fi existat un istoric de conducere responsabila, precum in Irlanda, situatia ar fi fost diferita. Dar asa ceva lipseste in Grecia", a spus sursa citata.

Grecia urmeaza sa primeasca o noua transa, de opt miliarde de euro de la UE si FMI, in noiembrie, parte a unui pachet de finantare de 110 miliarde de euro convenit anul trecut. Totodata, un nou pachet financiar pentru Grecia ar urma sa fie anuntat in curand.

Citeste si:

Germania, datoare Greciei cu 95 miliarde de dolari. Nemtii au luat "imprumut" cu scadenta de 66 de ani

Se rastoarna ierahiile in UE. De la cine ar trebui sa ia lectii Germania si Franta. Discipolii si-au depasit profesorii

In Germania se contureaza ideea excluderii unor state din zona euro. Ce tari ar putea fi date afara pe usa din spate