"Probabil ca se continua aceasta politica de finantare indirecta a Ministerului Finantelor, iar daca in ultima perioada a tot fost o singura banca careia BNR ii acorda imprumuturi prin repo si apoi acea banca depunea banii in depozite la Finante era deja cam batator la ochi si au zis sa fie doua banci acum. Este posibil sa fi fost cele doua banci de stat (CEC si EximBank - n.r.). In piata dobanzile sunt sub cea de la BNR, iar daca o banca ar vrea sa imprumute bani de la altele ar fi mai ieftin sa ia direct de la alte banci decat de la BNR", a comentat un dealer.

Reprezentantii EximBank au declarat, insa, pentru Mediafax, ca banca nu a fost implicata in licitatia repo.

"EximBank nu a participat la operatiunea repo organizata astazi de BNR si nici nu a intrat in relatii bilaterale cu Ministerul Finantelor Publice pentru finantarea nevoilor temporare ale acestuia", a declarat Oana Nuta, directorul de PR&Marketing al EximBank.

Banca centrala a mai imprumutat, in septembrie, o institutie de credit cu suma de peste 4 miliarde lei prin doua licitatii repo. Cea mai mare operatiune repo din acest an a fost realizata in data de 16 august, cand BNR a injectat in piata 3,2 miliarde lei, dar atunci au participat la operatiune cinci banci.

In cadrul operatiunilor repo, BNR ofera lichiditate bancilor comerciale si preia in schimb titluri de stat.

De la mijlocul lunii septembrie, Finantele au atras imprumuturi mai reduse decat valorile programate, intrucat nu au acceptat sa plateasca randamente in crestere.

Totodata, Ministerul Finantelor a respins din septembrie pana la mijlocul lunii octombrie trei licitatii din zece pentru vanzare de titluri de stat pentru ca a considerat ca sunt prea mari costurile de imprumut.