"Azi am atentionat in mod expres ca programul de recapitalizare a bancilor trebuie sa aiba in vedere si mentinerea nivelului de expunere a bancilor din zona euro in romaneasca. Nu putem accepta o recapitalizare care sa fie adusa la volumele necesare prin retragere de bani, spre exemplu, de pe piata romaneasca, pentru a face fata crizelor din interiorul zonei euro. Si asa, intarzierea in decizii ne-a creat probleme deosebite si in ceea ce priveste chiar finantarea deficitelor si a datoriilor pe care le aveam pentru acest an. Am ajuns sa ne imprumutam la preturi mai mari, deci la dobanzi mai mari decat in 2010, cand Romania nu era stabilizata macroeconomic. Iar asta din cauza deprecierii CDS-ului intregii regiuni, pentru ca nu s-au luat masuri la timp in ceea ce priveste Grecia", a spus Basescu.

In opinia sa, aceasta pune sub semnul intrebarii, daca nu se iau masuri de mentinere a nivelului de expunere, chiar finantarea noastra anul viitor, in conditiile in care Romania si-a dus toate programele si angajamentele pana la capat.

"Dar nu suntem singuri. Anul trecut, la imprumuturi pe zece ani, CDS-ul Romaniei era undeva pe la 230-240, iar anul acesta suntem la 420, datorita deprecierii riscurilor pentru intreaga regiune. Si Romania este in risc, iar intarzierile in solutionarea problemei Greciei au accentuat acest risc, pentru ca 20% din piata bancara romaneasca este acoperit de banci grecesti", a mentionat el.

Legat de aderarea la spatiul Schengen, presedintele a declarat ca Olanda nu si-a respectat o decizie politica referitoare la Romania si Bulgaria, sustinand ca, daca nu se va gasi o solutie de compromis, seful Consiliului European va pune pe ordinea de zi subiectul accesului in Schengen al celor doua tari.

"Exista o declaratie a presedintelui Consiliului European, Van Rompuy, care a atentionat ca, daca pana la Consiliul din decembrie nu se gaseste o formula de compromis, compromis care ar trebui sa se suprapuna pe compromisul realizat cu Franta si cu Germania, va pune pe ordinea de zi subiectul accesul in Schengen al Romaniei si Bulgariei", a spus Traian Basescu.

Citeste si:

Se pun bazele Statelor Unite ale Europei. Liderii UE vor infiintarea unei Trezorerii a zonei euro

Basescu ataca liderii UE: “Desi am luat masuri pe care romanii le-au suportat extrem de greu, suntem in dificultate datorita unor state din zona euro” VIDEO

Marirea si decaderea euro. Cum s-a ajuns la criza datoriilor suverane si ce sanse are moneda unica sa-i reziste