Muncim pe rupte: 400.000 de romani au cate doua joburi! VIDEO
Viata grea ii obliga si pe romani sa munceasca mai mult, asa cum fac vesticii de generatii. Chiar daca sefii le-au taiat din salariu, iar Guvernul din indemnizatii, angajatii cauta sa-si rotunjeasca veniturile pe orice cale. Cei trimisi acasa in somaj tehnic fac "ciubucuri" pe unde apuca, iar femeile in concediu maternal lucreaza acasa, cateva ore zilnic.
Anghel Cocea este operator de cazane in Combinatul Siderurgic din Galati. A intrat fortat in somaj tehnic si castiga doar 75% din salariu. Ii este practic imposibil sa hraneasca si sa imbrace 3 copii. In disperare de cauza, merge cu ziua la camp.
Agentii din firmele de recrutare confirma ca sunt asaltati de cereri din partea romanilor disperati in cautarea celui de-al doilea loc de munca.
"Sunt angajati care vin din productie si isi doresc cam aceeasi zona. La call center avem part time, avem proiecte de leasing si trebuie sa acoperim un anumit schimb", spune Cristina Savuica, managing partner Lugera&Makler si membru HR Club.
Si o tanara mama incearca sa reziste dupa ce statul i-a luat 15% din indemnizatia de crestere a copilului. Si-a luat diferite proiecte, iar astfel mai castiga ceva din drepturi de autor.
"Financiar e problema mea cum ma descurc, nu a statului. Cu drepturile de autor, cu sotul, cum m-as descurca si fara 8 milioane ale lor, ca sunt angajata pe salariul minim", explica ea.
Statul nu le lasa, insa, pe mamici sa lucreze. Cine este prins pierde toti banii. "Pe durata in care se primesc indemnizatii pentru cresterea copilului nu se pot obtine alte venituri profesionale. Exceptiile sunt foarte putine, doar daca ai dividende", avertizeaza avocatul Costel Gilca.
In lista celor care isi rotunjesc veniturile, pe langa parintii in concediu de crestere a copilului si angajatii trimisi in somaj tehnic, se adauga romanii care au deja doua joburi. Ultimele date oficiale aratau ca sunt 400.000 in aceasta situatie. Daca ne mai gandim si la somerii care lucreaza la negru, inseamna ca bataia pentru un loc de munca devine mai dura pe zi ce trece.