Guvernul vorbeste despre flexibilizarea pietei muncii in modificarile propuse la noul cod. Dar sindicatele se tem ca vor disparea contractele de munca pe perioada nedeterminata, in favoarea angajarii pentru un proiect, trei luni, o saptamana sau chiar o zi, cum are nevoie patronul.

"Vor sa angajeze oameni cu ziua, ca sa poata sa-i dea afara foarte usor, deci as putea ca intr-o luna sa lucrez la 20 de firme, cautand unul singur de la o zi la alta cat sa am sa mananc", explica Liviu Apostoiu, vicepresedinte Cartel Alfa.

Sindicatele se opun unei astfel de modificari, bazandu-se si pe o rezolutie a Parlamentului European, care condamna inlocuirea abuziva a contractelor clasice de munca. Mai ales daca asta inseamna doar profit mai mare pentru angajator si munca mai multa pentru salariat.

De cealalata parte, patronii spun ca actualul Cod al Muncii este prea sever. Si nu le permite sa reduca atat cat trebuie cheltuielile cu angajatii.

"Sunt cazuri in care s-au inregistrat inclusiv furturi. Omul recunoaste ca el a furat, dar daca nu ai hotarare judecatoreasca, nu poti sa-l dai afara. Sunt proceduri extrem de greoaie si contra bunului simt", este de parere Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri.

O noutate ar putea fi si incurajarea contractelor de munca "part-time". Adica doar cateva ore pe zi, in loc de opt. Sistemul functioneaza foarte bine in Statele Unite sau in tarile nordice din Europa. La noi insa sunt putine oferte.

"Este vorba de cei tineri care nu au o cariera stabila sau au o anumita varsta si din motive de sanatate sau vor sa cresca nepoti si lucreaza in sistem part time", spune Marius Girlea, general manager site de joburi.

In octombrie, Guvernul vrea sa introduca in Parlament noul Cod al Muncii. Dar pana atunci, trebuie sa se consulte si cu sindicatele si mediul academic. Pana acum au fost discutii doar cu oamenii de afaceri.