Munca la negru este un fenomen care a luat amploare atat in Romania, cat si in tarile europene, mai ales in randul imigrantilor, in ultimul an si jumatate.

Pe langa faptul ca munca fara acte legale nu ofera niciun fel de protectie sociala, acceptarea unui loc de munca ilegal poate avea consecinte dintre cele mai grave, cum ar fi traficul de persoane, exploatarea pana la epuizare sau sechestrarea.

Ce risti daca accepti sa muncesti fara acte?

- plata salariului si data la care il primesti sunt “la mica intelegere”, ceea ce duce de cele mai multe ori la intarzieri sau la plata acestuia in transe
- nu ai dreptul la concediu de odihna
- nu ai dreptul la somaj si la plati compensatorii, daca angajatorul te da afara
- nu contribui pentru pensie, deci perioada lucrata fara acte nu ti se ia in calcul la stabilirea pensiei
- nu primesti indemnizatie pentru cresterea copilului
- in cazul in care te imbolnavesti, nu primesti medicamente si spitalizare gratuite

Desi in situatia in care nu ai un loc de munca ai face orice pentru a castiga bani in strainatate, munca la negru poate fi foarte periculoasa, mai ales daca pleci prin intermediul unor firme de recrutare fantoma. Autoritatile au primit nenumarate plangeri referitoare la exploatare prin munca sau sechestrare, ca sa enumeram cateva dintre cele mai grave cazuri. Cele mai frecvente situatii care se intalnesc sunt, insa, inselaciunile, romanii fiind pacaliti la sosirea in tara de destinatie. Astfel, ei se trezesc si fara job si cu banii luati de firma de intemediere.

Ce trebuie sa faci ca sa nu fii pacalit?

Daca apelezi la o firma de intemediere, verifica respectiva firma la inspectoratele teritoriale de munca, unde sunt inregistrate si acreditate toate. Daca ai posibilitatea, cauta pe internet, daca firma la care ai apelat a fost implicata in scandaluri si inselaciuni.

Daca iti gasesti un loc de munca pe cont propriu, verifica angajatorul, tot pe internet, la institutiile abilitate din tara respectiva si afla cat de “serios” este.

Primul lucru care trebuie sa-ti dea de gandit ca ceva nu este in regula este refuzul angajatorului sau al firmei de intermediere de a-ti da la semnat un contract in limba romana. Astfel, cere sa semnezi un contract in limba romana, inainte de a pleca din tara.

Daca este imposibil acest lucru, semneaza un act intr-o limba pe care o intelegi, in caz contrar existand posibilitatea sa semnezi clauze pe care nu le intelegi si care, apoi, iti vor complica viata.

Stabileste clar de la inceput cu patronul cuantumul salariului si data fixa de plata a acestuia.

Cand te hotarasti sa te angajezi intr-o tara din UE trebuie sa stii ca mai exista state care impun restrictii romanilor, asa ca pentru a putea lucra legal ai nevoie de un permis de munca pe care ti-l va procura angajatorul.

Vezi aici lista tarilor in care ai nevoie de permis de munca

In cazul in care te duci intr-o astfel de tara si patronul nu-ti procura un permis de munca, este clar ca nu lucrezi legal.

Nu-i da patronului actele tale de identitate – pasaport si buletin. Au fost nenumatate cazuri in care lucratorii romani erau exploatati la munca si nu puteau pleca pentru ca actele de identitate erau la angajator. De asemenea, pentru situatii extreme, fa-ti copii dupa actele de identitate, pe care sa le ai in permanenta asupra ta.