Italia se sufoca sub criza datoriilor. Bancile de la Roma au imprumutat 116 miliarde euro de la BCE
Un numar de 14 banci italiene, intre care UniCredit si Intesa Sanpaolo, au imprumutat miercuri 116 miliarde de euro de la Banca Centrala Europeana (BCE), prin noul program de finantare pe trei ani, aproape un sfert din total, au declarat trei surse apropiate situatiei, citate de Reuters.
Bancile din Europa au imprumutat miercuri o suma uriasa de 489 miliarde euro de la BCE, prin prima oferta de fonduri pe trei ani a institutiei.
"Este vorba de 116 miliarde de euro", a spus o sursa bancara referitor la bancile italiene, iar alte doua surse au confirmat, scrie Mediafax.
Suma include obligatiuni bancare garante de stat in valoare de 40,4 miliarde de euro, care au fost folosite drept garantii pentru imprumuturi.
Bancile au putut insa sa foloseasca si alte tipuri de garantii pentru imprumuturile de la BCE, precum obligatiunile suverane.
Cea mai mare suma, de 12 miliarde de euro, a fost obtinuta de Intesa Sanpaolo, care a confirmat ca s-a folosit de obligatiuni garante de stat pentru a se imprumuta.
Banca Monte dei Paschi di Siena a listat obligatiuni pentru 10 miliarde de euro, iar UniCredit pentru 7,5 miliarde de euro.
UniCredit si asociatia bancilor italiene (ABI) au respins ideea ca lichiditatile de la BCE vor fi folosite pentru achizitia de noi obligatiuni guvernamentale.
"Sunt convins ca aceste lichiditati vor sustine economia reala, pentru a se evita o criza a creditelor", a declarat directorul general al UniCredit, Federico Ghizzoni.
Opinia sa a fost sustinuta si de asociatia ABI, care crede nu doar ca bancile nu vor cumpara obligatiuni suverane, ci isi vor reduce expunerile, ceea ce ar putea crea o problema pentru finantarea statelor.
Bancile italiene au in portofolii obligatiuni suverane italiene de 192 miliarde de euro, dintre care titluri de 160 de miliarde de euro se afla la primele cinci mari institutii de credit din tara.
Pe acelasi subiect: