SUA nu vor ca FMI sa dea bani Spaniei si Italiei. Cele doua tari ar putea deveni insolvabile, chiar si sub un acord cu Fondul
Statele Unite si marile economii emergente sunt ingrijorate ca ar putea inregistra pierderi pe finantarile acordate FMI daca tari precum Italia si Spania, doua dintre cele mai mari economii din zona euro, ar solicita ajutorul creditorului de la Washignton, potrivit unei analize Reuters, preluate de Mediafax.
Fondul Monetar International (FMI) nu trebuie considerat un substitut pentru angajamentele solide pe care trebuie sa si le asume Europa, iar guvernele europene trebuie sa preia cea mai mare parte din eventualele pierderi pe imprumuturile de urgenta destinate statelor din zona euro, a declarat un oficial american de rang inalt.
In pofida reputatiei serioase a FMI - nicio tara nu a intrat vreodata in insolventa in timpul derularii unui acord de finantare cu Fondul si niciun guvern nu a pierdut bani imprumutand institutia - exista temeri privind expunerea tot mai consistenta a creditorului pe zona euro.
Volumul imprumuturilor catre blocul monetar ar creste puternic daca Italia sau Spania ar solicita ajutor, deoarece volumul de finantare necesar pentru economii atat de mari ar fi de un cu totul alt ordin de marime fata de imprumuturile catre Grecia, Irlanda si Portugalia.
Marile economii emergente, care se arata dispuse sa creasca finantarea acordata FMI, au ridicat de asemenea semne de intrebare, in conducerea institutiei, privind riscurile care ameninta capitalul fondului, au declarat pentru Reuters surse oficiale apropiate guvernelor respective.
Si membrii Congresului SUA au inceput sa dea semne de nervozitate in privinta riscurilor la care este expus FMI. Intr-o intalnrie cu directorul general al FMI, Christine Lagarde, patru congresmeni americani si-au exprimat nelinistea privind riscurile pe care si le-ar asuma Fondul odata cu implicarea mai agresiva in Europa.
Totodata, congresmenii republicani incearca sa retraga imprumutul de 108 miliarde de dolari aprobat de SUA pentu FMI in 2009, miscare care ar reduce capacitatea Washingtonului de a influenta conditiile atasate creditelor FMI.
Imprumuturile FMI se bucura de prioritate la rambursare fata de datoriile tarilor catre creditori privati, insa volumul urias al fondurilor de care este nevoie in zona euro creste riscul unui default (intrare in insolventa - n.r.) pe un acord cu Fondul.
FMI mai are resurse financiare de circa 380 miliarde de dolari, cifra depasita semnificativ de nevoile de refinantare ale Italiei si Spaniei pentru anul viitor, de 340 miliarde euro, respectiv 120 miliarde euro.
Pe acelasi subiect: