"In momentul in care se cer sacrificii tuturor cetatenilor, mi se pare ca este de datoria mea sa renunt la salariul de presedinte al Consiliului si ministru al Economiei si Finantelor", a declarat Monti, scrie Mediafax.

El a promis, de asemenea, ca "va pune sub control deficitul si datoria" Italiei, prezentand noile masuri de ajustare bugetara.

"Nu trebuie sa fim perceputi in Europa ca un focar" al crizei, a declarat Monti, in cadrul unei conferinte de presa, subliniind ca vrea "o Italie orgolioasa care sa nu mai fie batjocorita asa cum s-a intamplat in trecut".

Planul de masuri de austeritate, estimat de presa la 24 de miliarde de euro, contine, potrivit primelor elemente, taieri ale cheltuielilor publice, o crestere a fiscalitatii, in special in domeniul imobiliar, precum si o reforma a pensiilor denuntata de sindicate.

In cadrul conferintei de presa, alaturi de premierul Mario Monti, ministrul Afacerilor Sociale, Elsa Fornero, a subliniat ca reforma se traduce printr-o crestere a varstei de pensionare si a numarului anilor de cotizare din ianuarie 2012.

Doborata de emotii, ea nu a putut termina fraza in care vorbea despre "constrangerile financiare (internationale, n.red.) foarte severe" si "sacrificii".

Aceste noi masuri ar trebui sa ii permita Italiei sa ajunga la un echilibru bugetar in 2013 deoarece planurile de austeritate de 60 de miliarde de euro adoptate in iulie si in septembrie nu sunt suficiente pentru a se atinge acest obiectiv in timp ce Italia risca sa intre in recesiune.

Masurile prevazute sunt "insuportabile din punct de vedere social" si sunt o "lovitura foarte dura pentru pensionari", a denuntat Susanna Camusso, secretar general al Cgil (stanga), principalul sindicat italian.