Drama unei tari suprapopulate. “Copiii ilegali” din China, confiscati si dati spre adoptie pentru 5.000 de dolari
Cu o populatie care a depasit demult 1,3 miliarde de persoane si care este in continua crestere, China a impus in urma cu mai multi ani ani regula unui singur copil. Cine indrazneste sa faca mai multi suporta consecintele si plateste amenzi usturatoare. Din aceasta cauza tot mai multe familii nu-si declara copiii si-i cresc in ilegalitate.
The Economist titreaza ca, mai nou, a aparut o noua moda in China. Copiii nedeclarati sunt confiscati si trimisi in orfelinate.
“Inainte de 1997 ne daramau casele daca indrazneam sa nu respectam regula unui singur copil. Dupa 2000 au inceput sa confiste copiii”, a povestit Yuan Chaoren, un locuitor din provincia Hunan, despre lupta familiilor de chinezi cu birocratii de la Beijing.
Potrivit presei locale, oficialii chinezi iau pur si simplu copiii “ilegali” din familiile lor, pe care apoi ii trimit in orfelinate, de unde sunt adoptati de familii de straini. Pretul? Intre 3.000 si 5.000 de dolari pe copil adoptat.
Furtul de copii nu face parte din politica Beijingului de a limita natalitatea, dar este o consecinta a faptului ca guvernul impune regula unui singur copil, comenteaza The Economist. Pe langa faptul ca aceasta politica incalca drepturile parintilor de a avea cati copii doresc, creeaza si o prapastie din ce in ce mai adanca intre generatii. In timp ce majoritatea populatiei imbatraneste, sunt din ce in ce mai putini tineri care sa cotizeze la sistemul de pensii si cel de securitate social.
Desi oficialii de la Beijing sunt in continuare foarte atasati de legea care interzice familiilor sa aiba mai mult de un copil, care se aplica inca din 1979, fertilitatea a scazut atat de mult incat au inceput sa apara probleme sociale.
Ca rezultat, China are una dintre cele mai reduse rate de dependenta din lume, cu trei adulti activi economic la un copil sau un batran dependent. In ultimii zece ani, populatia sub 14 ani a scazut de la 23% la 17%, China ajungand in situatia de a avea prea putina populatie tanara, raportata la populatia in varsta.
Politica de limitare a natalitatii de la Beijing a dus, insa, si la aparitia unor practici monstruoase, cum ar fi avorturile fara asistenta medicala sau in cazul in care fetusul era de sex feminin. In aceste conditii, in urmatorii 20 de ani, vor fi prea multi baieti care nu vor avea cu cine sa se casatoreasca, mai noteaza The Economist.
Citeste si:
Pe acelasi subiect: