Trei mari greseli ale economiei americane pe care le repeta China
La prima vedere ar putea parea o intrebare stupida, dar ce au in comun economia americana cu cea chineza, in conditiile in care statul asiatic literalmente "nu mai poate de atata bine", in timp ce de cealalta parte se fac eforturi disperate pentru evitarea unui default, scrie revista Time.
Problema este insa ca economia supraalimentata a Chinei se dezvolta atat de repede incat nu mai poate face fata solicitarilor sociale, iar mediul politic reactioneaza deseori greoi la noile provocari. China incepe astfel sa se confrunte problemele pe care chiar ea le-a pus in urma cu cateva decenii economiilor dezvoltate, in special celei americane.
Prima mare problema a Chinei este concurenta preturilor. Vremea "chinezariilor ieftine" a apus, dupa cum afirma recent un furnizor de marfuri chinezesti pentru Occident, iar state vecine cum este Vietnamul, vin puternic din spate cu o politica de preturi inferioara celei oferite de China. Alternativa pentru statul chinez ar fi sa se axeze pe inovatie si calitate si sa scape de eticheta marfurilor "nesigure".
Pentru ca nu a facut pasi importanti in aceasta directie, China incepe sa piarda investitii in segmentele de productie, la fel cum a pierdut si SUA in favoarea Chinei.
China sufera de iresponsabilitate fiscala. La fel ca SUA, care se zbate acum sa evite o catastrofa dintr-un posibil default din cauza indatorarii excesive, China are o mare problema cu datoriile atrase de municipalitati. Desi teoretic nu au dreptul sa se imprumute deloc, studiile arata comasarea unor datorii de 30% din PIB. Nu exista o situatie foarte clara la nivel central in privinta datoriilor pe care le-au facut administratiile locale, insa premierul Wn Jibao spune ca nivelul este "sub control", scrie Ziarul Financiar.
Citeste si
Milionari fara diploma de Bac. GALERIE FOTO
Vacante ieftine in Romania. Preturile incep de la 25 de lei