Comentariile sefului Templeton Emerging Markets Group survin in contextul unei serii de vizite in mai multe state europene a premierului chinez, Wen Jiabao.

"Nu este nerealist sa stopeze China criza din zona euro. Chinezii au multi bani, iar Europa este o locatie naturala pentru diversificarea (investitiilor, n.r.). China are rezerve de circa 3.000 de miliarde de dolari si doar o mica parte din acestea ar putea ajuta la temperarea crizei din zona euro", a spus Mobius, potrivit Mediafax.

Datoria statelor din zona euro confruntate cu probleme ar reprezenta o investitie buna, a adaugat el.

"Dupa cum am vazut si in criza pietelor din Asia, acest tip de datorie poate fi o investitie buna. China se comporta ca un manager de fond si vrea profit. Vrea, de asemenea, sa fie vazuta intr-o lumina pozitiva de Europa", a afirmat Mobius.

Premierul chinez a declarat, marti, in timpul unei vizite in Germania, ca statul chinez ar putea investi, daca este necesar, in obligatiuni emise de unele state din zona euro cu probleme.

"China si-a exprimat cu diferite ocazii sprijinul pentru Europa. Cu alte cuvinte, cand Europa este in dificultate, ii vom da o mana de ajutor de la distanta", a afirmat premierul chinez intr-o conferinta de presa comuna cu cancelarul german Angela Merkel.

Wen a aratat ca Beijingul va cumpara obligatiuni suverane, daca va fi nevoie, si a descris problemele din zona euro ca fiind de natura temporara. Ca si cu alte ocazii, Wen a evitat sa ofere date precise referitoare la valoarea posibilelor achizitii.

Capital Economics estimeaza ca China a cumparat in acest an active denominate in euro in valoare de peste 40 de miliarde de euro.

Merkel a declarat ca China are un interes mare ca euro sa fie stabil, chiar daca unii oficiali, precum Juergen Stark, membru in conducerea Bancii Centrale Europene (BCE), au avertizat ca statul chinez nu trebuie vazut ca un salvator al monedei unice.

Wen a vizitat Germania la capatul unui turneu european care a inclus Ungaria si Marea Britanie. Este pentru prima oara cand Germania si China, cei mai mari exportatori ai lumii, au avut consultari ministeriale pentru dezvoltarea relatiilor comerciale.

In timpul vizitei in Germania, companiile chineze si germane au incheiat contracte de peste 15 miliarde de dolari, iar Merkel anticipeaza ca relatiile comerciale bilaterale vor ajunge la circa 200 de miliarde de euro in decurs de cinci ani, de la 130 miliarde de euro anul trecut.