China Town la Afumati. Ce poti cumpara din cele peste 1.200 de magazine si la ce preturi VIDEO
Dansul dragonului e singurul element care ne duce cu gandul la inaugurarea celui mai mare China Town din regiune. In realitate insa, aici gasim doar hale pline de produse chinezesti si nicidecum faimoasele pagode asiatice.
Iar inauntru, de la lenjerie intima sau pantofi si pana la decoratiuni, unelte sau jucarii. Nimic atragator pentru turisti, asa cum se intampla cu faimoasele cartiere din Europa ori Statele Unite.
Nici asa zisele preturi de producator nu sunt toate pe placul cumparatorilor. Nu poti cumpara la bucata, ci doar cu baxul. Iar de bon fiscal nici nu se pune problema, chiar sub ochii oficialilor.
"O sa incercam sa ne punem la punct cu fiscalitatea, nu am reusit sa ii verific inca pe toti", a declarat Alexandru Ioan, director China Town.
Si totusi, premierul Emil Boc priveste situatia cu un aer optimist. Zona aduce 3000 de locuri de munca, dar si taxe la bugetul local.
Deocamdata vorbim despre o investitie de 27 de milioane de euro si 1240 de magazine. 95% dintre unitatile comerciale sunt vandute. Restul isi asteapta chiriasii.
"Contractul de inchiriere pe care il incheiem se desfasoara pe o perioada de trei ani. In primul an, chiriasii nu platesc nimic, in al doilea an chiria este de 10 euro pe metru patrat/luna, iar in al treilea an se platesc pe luna 12 euro pe metru patrat", a declarat Alexandru Ioan, directorul executiv al China Town si presedintele Camerei de Comert Bilaterale China-Romania.
La momentul inaugurarii, multe dintre magazine nu erau insa deschise. Presedintele companiei chineze a explicat ca proprietarii sunt in concediu.
Acesta a mai spus ca unitatea comerciala se adreseaza in principal firmelor, persoanelor juridice.
Unitatea inaugurata azi reprezinta prima etapa dintr-un proiect de investitii de peste 100 milioane de euro, care se va desfasura pe o suprafata de 40 hectare si va include 3.275 de spatii comerciale si 1.380 depozite logistice.
In etapa a doua a proiectului, care ar putea incepe anul viitor, vor fi construite 300 de case traditionale chinezesti, iar in a treia etapa va fi realizat un complex rezidential cu blocuri, gradinite, scoli si parc de distractie.
"Toti cei care iubim stilul de viata chinezesc, produsele chinezesti, vom gasi aici un loc de petrecere a timpului liber si de cumparaturi", a spus premierul Boc.
Primul-ministru i-a invitat pe oamenii de afaceri chinezi sa investeasca si in energie, transporturi si mediu, prin proiecte de parteneriat public-privat, sustinand ca Romania se afla, datorita stabilitatii economice, intr-o situatie mult mai buna decat unele tari din zona euro.
"Este cel mai bun moment pentru a investi in Romania", a declarat premierul oamenilor de afaceri chinezi prezenti la inaugurarea complexului.
Citeste si: