Decat somer, mai bine pensionar! Romanii se calca in picioare sa iasa la pensie anticipat! VIDEO!
De la inceputul anului s-au reluat cozile la casele de pensii. Si asta pentru ca cei care mai au cativa ani pana cand implinesc varsta legala de pensionare, dar care sunt someri sau vor sa scape de serviciu mai repede, se pot pensiona din nou anticipat. Acest lucru este posibil din nou, dupa ce Guvernul a blocat pensionarile anticipate o jumatate de an, in 2010.
Cozi mari pot fi vazute in aceste zile la ghiseele care primesc acte pentru pensionarea anticipata. In mai putin de o saptamana, de cand legea le permite din nou, peste 2.000 de persoane si-au depus dosarele la casele de pensii.
Cei mai multi dintre oamenii care stau la rand sunt someri trecuti de 50 de ani. Unii spun ca nu-i mai angajeaza nimeni, altii recunosc ca nu vor sa se intoarca la munca, pe lefuri de nimic.
De pe 3 ianuarie, de cand casele de pensii au inceput sa primeasca din nou dosare, la Constanta 320 de persoane au mers sa-si depuna actele pentru pensionare anticipata.
Si in judetul Alba, 210 oameni vor pensie anticipata. Si asta in ciuda faptului ca de la 1 ianuarie a intrat in vigoare noua lege, care aproape ca injumatateste pensia celor care-si depun dosarele inainte de implinirea varstei legale.
Cei de la Agentia pentru Ocupare spun ca multi sunt someri care refuza sa se mai duca la lucru. Calculul e simplu: indemnizatia de somaj se acorda doar pentru 12 luni, pe cand pensia e pe viata, iar banii incasati sunt cam la fel.
In noiembrie 2010, erau inregistrati aproape 60.000 de someri peste 55 de ani. Cu totii ar putea sa se pensioneze anticipat. Bine ar fi insa ca functionarii sa analizeze riguros fiecare dosar, daca ne gandim ca in Romania sunt mai multi pensionari decat salariati. Fiecare angajat duce in spate, prin contributiile pe care le plateste, 1,3 pensionari. In timp ce in alte tari europene este exact invers: un pensionar este "sustinut" de cel putin doi muncitori.
De la inceputul anului, pensia anticipata se injumatateste
Pensia anticipata se poate solicita de catre asiguratii care au depasit cu cel putin zece ani stagiul complet de cotizare, cu maximum cinci ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare.
La stabilirea stagiului de cotizare pentru acordarea pensiei anticipate nu se iau in calcul perioadele in care solicitantul nu a beneficiat de pensie de invaliditate, in care a urmat cursurile unei facultati sau in care a satisfacut serviciul militar obligatoriu.
In schimb, perioadele in care respectiva persoana s-a aflat in somaj se iau in calcul la stabilirea stagiului de cotizare.
Desi pensia anticipata se stabileste in aceleasi conditii ca cea pentru limita de varsta, legea prevede o penalizare maxima care scade pe masura ce beneficiarul se apropie de varsta standard de pensionare.
Si daca pana anul trecut penalizarea maxima (pentru cei care ieseau la pensie cu cinci ani mai devreme decat prevedea legea) era in jur de 30% din cuantumul pensiei, noua lege prevede o penalizare maxima de aproximativ 45%.
Penalizarea scade in fiecare luna, astfel incat la implinirea varstei legale, beneficiarul va primi pensia cuvenita pentru limita de varsta.
Acte necesare pentru pensionarea anticipata:
- Cerere tip de pensionare anticiptata (se procura de la casa de pensii)
- Carnetul de munca (original si copie)
- Carnetul de asigurari sociale (original si copie)
- Alte acte care certifica vechimea in munca
- Adeverinte de incadrare in grupe speciale de munca
Mai citeste si:
Pe acelasi subiect: