Autoritatile din toata tara anunta ca au trimis deja peste un milion de somatii de plata al caror termen expira dupa Paste. Ca sa nu fiti pusi intr-o situatie neplacuta, daca nu v-ati trezit deja cu banii blocati, aveti la indemana cateva solutii rapide de achitare a datoriilor.

Cele mai multe primarii din marile orase s-au inscris in sisteme online prin care romanii pot plati fara sa stea la coada taxele.

In sectorul 1, de exemplu, avem optiunea ghiseul.ro. Dupa ce facem o cerere la primarie pentru a obtine parola si numele de utilizator, ne mai trebuie un card cu bani pe el ca sa finalizam tranzactia. Se mai poate plati si prin virament bancar sau ordin de plata, dar nu inainte sa sunati la directia locala de taxe si impozite ca sa va dea contul IBAN in care sa trimiteti banii.

La fel se intampla si in Sectoarele 3,4 si 6. Primaria sectorului 2 a dezvoltat un sistem paralel, care accepta plata online, tot cu ajutorul cardului si tot dupa o cerere prealabila la ghiseu, pentru a obtine o parola personala. La sectorul 5 singura metoda ramane casieria. Sa vedem si in tara cum stau lucrurile. Pe internet mai putem plati repede taxele in Brasov, Iasi, Timisoara, si Cluj.

Foarte multe banci s-au gandit sa faciliteze si ele platile rapide de taxe si impozite. Asa ca au dezvoltat aplicatii de home banking prin care putem achita datoriile. Trebuie sa stim insa conturile institutiilor si sumele pe care le avem de platit.

La Brasov primaria a trimis 30 de mii de somatii si dupa Paste urmeaza sa blocheze conturile celor care nu si-au platit impozitul pe anul trecut dar si pe primul trimestru din acest an. Suma recuperata astfel ar ajunge la peste 60 de milioane de lei.

Situatia este si mai grava la Targu jiu, unde sunt 5 mii de rau-platnici care au 5 milioane de lei datorie la stat. Multe primarii recunosc insa ca nu au blocat inca niciun cont, dar vor face asta dupa Paste. ANAF-ul incepe si el executarile silite dupa Sarbatori, cand aproape o jumatate de milion de romani vor fi vizati de inspectorii fiscali.