"Este o solicitare veche a mediului de afaceri, pe care, in sfarsit, o putem pune in aplicare de la 1 iulie", a spus Ponta,

Potrivit proiectului de ordonanta, publicat pe pagina Ministerului Finantelor, masura va intra in vigoare la mijlocul acestui an si va fi aplicata pana la 31 decejmbrie 2015, inclusiv. Pentru perioada 1 iulie- 31 decembrie 2014 facilitatea se va aplica pentru investitiile realizate incepand cu 1 iulie 2014. 

Finantele anticipeaza ca scutirea de impozit va produce un minus la veniturile bugetare de 137,5 milioane lei. 

Contribuabilii care beneficiaza de scutirea de impozit pe profit nu pot opta pentru metoda de amortizare accelerata pentru echipamentele tehnologice respective. 

La inceputul acestui an, premierul Ponta a anuntat ca Guvernul a convenit cu FMI sa introduca din iulie scutirea de impozit pe profitul reinvestit, metodologia de aplicare urmand sa fie redactata pana in aprilie. 

Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania a solicitat Guvernului sa sustina in negocierile cu FMI scutirea impozitarii profitului reinvestit, cresterea finantarii unor programe care genereaza locuri de munca si reducerea impozitarii salariilor pentru dezvoltarea economica. 

Categoriile de mijloace fixe pentru care se acorda scutirea sunt echipamentele tehnologice (masini, utilaje si instalatii de lucru), astfel cum sunt prevazute in subgrupa 2.1 din Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe. 

Scutirea se va acorda pentru profitul contabil cumulat de la inceputul anului, utilizat in acest scop in anul efectuarii investitiei. In cazul firmelor care au platit impozit pe venitul microintreprinderilor, pentru aplicarea facilitatii se ia in considerare profitul contabil cumulat de la inceputul anului investit incepand cu trimestrul in care acestia au devenit platitori de impozit pe profit.