Taxele si impozitele locale platite cu cardul pe internet in perioada ianuarie - februarie reprezinta doua treimi din valoarea totala a tranzactiilor inregistrate in 2013.
 
"Plata online cu cardul a taxelor si impozitelor reprezinta de departe cel mai confortabil si sigur mod de achitare a obligatiilor fiscale, fara costuri suplimentare pentru contribuabili si, totodata, o modalitate eficienta pentru optimizarea resurselor primariilor. Suntem tot mai aproape de a avea un sistem eficient de plata a taxelor si impozitelor. In acest sens, salutam initiativa autoritatilor de la finalul anului 2013 de a elimina din cadrul legislativ posibilitatea ca primariile sa suprataxeze platile prin ghiseul.ro. In noul cadru juridic astfel creat, ne asteptam la o crestere a numarului primariilor care accepta plata online a taxelor. Totodata, consideram ca este necesar ca autoritatile sa permita, prin modificarea legislatiei secundare, folosirea unor modalitati simple si rapide de distributie catre populatie a datelor de acces pentru ghiseul.ro, ceea ce va determina o crestere semnificativa a nivelului de utilizare al acestei platforme", a declarat Catalin Cretu, director regional pentru Romania si Croatia, Visa Europe, intr-un comunicat remis Incont.ro.
 
Internetul permite contribuabililor sa-si plateasca taxele evitand eventualele cozi de la ghisee. La sfarsitul anului trecut, 96 de primarii acceptau plata online a taxelor si impozitelor locale, prin ghiseul.ro sau platformele proprii.
 
Sef Visa Europe: "Romanii au facut plati online de 1 miliard euro, doua treimi in strainatate"
 
Detinatorii de carduri au facut anul trecut plati online in valoare de circa 1 miliard de euro, din care doua treimi pentru cumparaturi din afara Romaniei, a declarat, marti, Catalin Cretu, director regional Visa Europe la conferinta Mediafax Talks about Digital Europe.

"In Romania anul trecut s-au facut 300 milioane de euro plati online, dar adevarul este ca detinatorii de carduri au facut plati de 1miliard de euro. Este o cifra estimata pentru ca nu exista date oficiale. Ecommerce-ul din pacate nu este local, avand in vedere ca mai mult de doua treimi din platile cu cardurile romanesti sunt pentru cumparaturi din afara Romaniei", a spus Cretu.
 
El a aratat ca piata romaneasca de comert electronic se confrunta cu mai multe provocari, printre care lipsa de incredere nu numai in anumite magazine, ci si in anumite platforme, precum si lipsa de educatie.
 
Potrivit datelor Visa, valoare medie a tranzactiei cu carduri pentru comerciantii online locali a fost anul trecut de 33 de euro si de 54 de euro pentru comerciatii internationali. Tendinta este de scadere a valorii medii pentru tranzactiile pe carduri atat la comerciantii locali (37 euro in 2012) , cat si la cei internationali (55 euro in 2012).
 
Magazinele locale reprezinta 20% din valoarea totala a tranzactiilor online cu carduri la comercianti comparativ cu 21% anul anterior, in timp ce 29,5% din numarul total de tranzactii au fost realizate in magazinele locale, fata de 30% in 2012.

"Posesorii de carduri prefera sa cumpere de la comercianti internationali din cauza retelei relativ mici de magazine cu reputatie solida existente din Romania, dar estimam ca aceasta situatie se va schimba treptat ca urmare a intrarii pe piata a unor comercianti cunoscuti, datorita reputatiei si experientei", a mai afirmat Cretu.
 
Tranzactiile online la comerciantii locali sunt in proportie de 38% catre companii de servicii (telecom si IT&C), 15% pentru utilitati si 14% pentru marfuri din catalog.