Propunea a fost discutata in cadrul unei intalnirii desfasurata vineri, 28 martie, la care au participat ministrul pentru Societatea Informationala, Razvan Cotovelea, ministrul Finantelor Publice, Ioana-Maria Petrescu si presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Gelu Stefan Diaconu.

"Scopul intalnirii l-a constituit finalizarea informatizarii complete a sistemului de depunere online a declaratiilor fiscale si extinderea Sistemul national electronic de plata online a taxelor si impozitelor utilizand cardul bancar (SNEP), disponibil la www.ghiseul.ro, in vederea asigurarii platilor online a taxelor si impozitelor si de catre persoane juridice", se arata intr-un comunicat al Ministerului pentru Societatea Informationala (MSI).

In cadrul intalnirii a fost analizat stadiul actual al infrastructurii informatice a ANAF si Ministerului Finantelor Publice (MFP) in vederea identificarii zonelor unde este necesar a se interveni, precum si posibile surse de finantare pentru achizitionarea si implementarea sistemelor informatice.

"De asemenea, au fost discutate modalitatile prin care persoanele fizice si juridice pot depune online declaratiile fiscale si impunerile de plata", se mai spune in comunicat.

La finele lunii martie, ministrul Cotovelea a calificat serviciile furnizate populatiei de ANAF ca fiind mizerabile si primitive, dupa ce in calitate de contribuabil a asteptat 45 de minute sa plateasca taxele datorate de familie statului.

MSI reaminteste ca, la finalul anului 2013, Guvernul a adoptat o hotarare prin care s-a stabilit ca plata comisionului aferent platii electronice cu cardul a taxelor si impozitelor prin intermediul www.ghiseul.ro (altul decat comisionul prevazut prin contract de catre banca cu care fiecare cetatean are contract) sa fie suportata de catre beneficiarul platii (respectiv de institutiile publice).

Din aprilie 2013, MFP si ANAF au initiat un proces de modernizare a administratiei fiscale finantat de Banca Mondiala in suma de 70 milioane de euro.

Lansat in martie 2011, SNEP este diponibil pe www.ghiseul.ro si este administrat si operat de Agentia pentru Agenda Digitala a Romaniei (AADR), institutie aflata in subordinea MSI.

In 2013, romanii au platit cu cardul taxe si impozite in suma de 133 milioane lei, in crestere cu 36%, avans sustinut de tranzactiile la POS, care au consemnat un plus de 38%, potrivit datelor raportate de bancile membre Visa Europe, plata medie situandu-se la 358 de lei.

Un numar de 96 de primarii accepta plata online a taxelor si impozitelor locale, prin www.ghiseul.ro sau platformele proprii.