Michael Jackson nu a ajuns niciodata in topul celebritatilor, realizat de revista Forbes in timpul vietii. Dupa moarte, insa, Regele muzicii pop a castigat, intr-un an, mai mult decat oricare dintre vedetele din top, cu exceptia realizatoarei TV Oprah Winfrey.

Michael Jackson nu numai ca ocupa locul 1 in Topul celebritatilor care au castigat cei mai multi bani dupa moarte, dar suma vehiculata – 275 milioane de dolari – depaseste veniturile insumate, castigate de toate celelalte personalitati prezente in clasamentul realizat de revista Forbes.

Pentru a intra in top, numele, brandul sau produsele personalitatilor respective trebuie sa le fi adus cel putin 5 milioane de dolari in ultimul an (de la 1 octombrie 2009 la 1 octombrie 2010).

Cei mai multi bani castigati de celebritati post-mortem au provenit din drepturi de autor (ca in cazul lui John Lennon), vanzare de carti (Dr. Seuss, Steig Larsson) sau din drepturile de folosire a imaginii in reclame sau campanii.

Pentru a realiza clasamentul, jurnalistii de la Forbes au vorbit cu agenti, avocati si alte surse care au estimat veniturile brute incasate, inainte de plata taxelor.

Vezi mai jos topul celebritatilor care au castigat, anul acesta, cei mai multi bani postum:

1. Michael Jackson – vedeta pop


Castiguri: 275 milioane de dolari
Data mortii: 25 iunie 2009
Varsta: 50 de ani
Cauza mortii: supradoza cu medicamente

Supranumit Regele muzicii pop, Michael Jackson a murit vara trecuta, dar a facut, in ultimul an, mai multi bani decat orice muzician, mort sau viu. Suma de 275 de milioane de dolari a fost mai mare decat castigurile incasate de U2 si AC/DC la un loc. Majoritatea banilor castigati postum de Michael Jackson au provenit din incasarile facute de fimul “This is it”.

2. Elvis Presley – cantaret, actor


Castiguri: 60 milioane de dolari
Data mortii: 16 august 1977
Varsta: 42 de ani
Cauza mortii: infarct

Castigurile Regelui rock’n’roll-ului, care au fost mai mari cu 5 milioane de dolari fata de anul trecut, au provenit in principal din administrarea domeniului Graceland si din drepturile de autor provenite din spectacolul “Viva Elvis”, lansat la inceputul anului de trupa Cirque du Soleil. Din comertul cu obiecte personalizate si suveniruri, cu ocazia sarbatoririi a 75 de ani de la nasterea lui Elvis, s-a strans, de asemenea, o suma frumoasa.

3. J.R.R. Tolkien – scriitor


Castiguri: 50 de milioane de dolari
Data mortii: 2 septembrie 1973
Varsta: 81 de ani
Cauza mortii: ulcer perforat

Desi ultima ecranizare dupa “Stapanul inelelor” a fost lansata in cinematografe acum opt ani, Tolkien este in continuare in atentia Hollywoodului. Si asta pentru ca urmeaza sa fie turnate alte doua filme din aceeasi serie, dupa cartea “The Hobbit”, primul dintre ele filmandu-se in prezent in Noua Zeelanda. Toata atentia Hollywoodului a dus si la cresterea interesului pentru carte, care s-a vandut anul trecut in 500.000 de exemplare.

4. Charles Schultz – producator de benzi desenate


Castiguri: 33 de milioane de dolari
Data mortii: 12 februarie 2000
Varsta: 77 de ani
Cauza mortii: cancer la colon

Preluarea brandului Peanuts, care detine drepturile de autor pentru creatiile lui Schultz, de catre o alta companie a adus castiguri de 175 de milioane de dolari, din care mostenitorii artistului au incasat 20%. Acestia mai incaseaza bani si din drepturile asupra benzilor desenate, care mai sunt publicate si in prezent in 2.200 de reviste din 75 de tari.

5. John Lennon – compozitor si cantaret, membru al trupei The Beatles


Castiguri: 17 milioane de dolari
Data mortii: 8 decembrie 1980
Varsta: 40 de ani
Cauza mortii: asasinat

Au trecut 30 de ani de cand John Lennon a fost asasinat in New York si, pentru ca anul acesta ar fi implinit 70 de ani, casa de discuri EMI a relansat mai multe materiale ale artistului. Averea acestuia s-a mai rotunjit si din incasarile jocului video “Beatles Rock Band”, precum si din contractele incheiate cu CISCO si Mont Blanc.

6. Stieg Larsson – scriitor


Castiguri: 15 milioane de dolari
Data mortii: 9 noiembrie 2004
Varsta: 50 de ani
Cauza mortii: infarct

Larsson a murit inainte sa i se publice cartea „The Girl With The Dragon Tattoo” si nu a apucat sa vada ce succes incredibil au avut cartile din trilogia sa, “Millennium”. Mai mult de 40 de milioane de carti, in 44 de limbi, au fost vandute. In prezent, Sony produce un film dupa cartile sale, personajul principal, Mikael Blomkvist, fiind interpretat de Daniel Craig.

7. Dr. Seuss (Theodor Geisel) – scriitor


Castiguri: 11 milioane de dolari
Data mortii: 24 septembrie 1991
Varsta: 87 de ani
Cauza mortii: cauze naturale

Cu stilul sau inconfundabil, Dr. Seuss este cel mai bine vandut autor de carti pentru copii. Horton, Grinch si toate celelalte personaje devenite reprezentative au fost transformate in aplicatii pentru iPhone si au devenit o atractie in parcul tematic Universal Studios.

8. Albert Einstein – om de stiinta


Castiguri: 10 milioane de dolari
Data mortii: 18 aprilie 1955
Varsta: 76 de ani
Cauza mortii: cauze naturale

Asociat cu tot ce inseamna inteligenta, numele omului de stiinta continua sa fie folosit fie in comertul cu diferite produse menite sa dezvolte inteligenta copiilor, fie in reclame sau campanii.

9. George Steinbrenner – proprietarul echipei de baseball The New York Yankees


Castiguri: 8 milioane de dolari
Data mortii: 13 iulie 2010
Varsta: 80 de ani
Cauza mortii: atac de cord

Sub conducerea lui Steinbrenner, The New York Yankees a avut cele mai bune rezultate, precum si un nou stadion in Bronx. Si chiar daca Steinbrenner a murit in timpul ultimului sezon al echipei, acesta va continua sa castige bani atata timp cat Yankees continua sa castige.

10. Richard Rodgers – cantaret


Castiguri: 7 milioane de dolari
Data mortii: 30 decembrie 1979
Varsta: 77 de ani
Cauza mortii: boala cronica

In 2009, casa de discuri olandeza Imagem Music Group a cumparat drepturile pentru materialul pentru care Rodgers a colaborat cu Oscar Hammerstein, pentru suma de 200 de milioane de dolari. Chiar si fara aceasta tranzactie, Rodgers tot ar fi intrat in top pentru colaborarile cu Lorenz Hart, dintre care cele mai cunoscute si cel mai bine vandute piese sunt “My Funny Valentine” si “The Lady is a Tramp.”

Sursa foto: Forbes.com