Bitcoin exista deja de cativa ani, dar a castigat o imensa popularitate abia de la declansarea crizei din Cipru. Atentie, insa! Numerosi analisti avertizedaza ca Bitcoin are toate caracteristicile unei bule speculative.

In martie 2013 existau aproape 11.000.000 de monede vituale. Valoarea unui Bitcoin la 10 aprilie 2013 a atins un maxim de 265 dolari americani, dupa care a scazut brusc la 150 de dolari, in aceeasi zi. Duminica, 13 martie, un Bitcoin se vinde cu aproape 117 dolari, dupa ce in martie pretul mediu al monedei virtuale a fost de 50 de dolari.

Ceea ce s-a intamplat recent in Cipru i-a facut pe multi europeni sa se intrebe cui isi pot incredinta banii. Amir Taaki le propune o alternativa: Bitcoin, prima moneda digitala din lume.

''Nu e un concept teoretic, e o piata de miliarde de dolari, cu grafice, previziuni si asa mai departe. Exista deja, functioneaza si o folosim'', explica Amir Taaki, utilizator Bitcoin.

Bitcoin a fost creat in 2009 de un programator misterios si a ajuns sa valoreze acum mai mult de un miliard de dolari. Tranzactiile in Bitcoins nu sunt mijlocite de nicio banca, iar asta face ca acesti bani sa fie greu de urmarit si de impozitat.

''Pe viitor e posibil sa primim Bitcoins, in loc de bani, de la bancomate. Acestia sunt deja folositi pentru a plati servicii in toata lumea'', spune Siobhan Robbins, corespondent Sky news.

De la declansarea problemelor din Cipru, moneda virtuala si-a dublat valoarea si a atras o multime de investitori din tari ca Spania si Grecia, aflati in cautarea unei investitii sigure. Dar analistii nu vad cu ochi buni aceasta evolutie spectaculoasa.

''Sunt complet nesigure. La fel de bine poti sa dai foc banilor pe care-i ai, din punctul meu de vedere'', este de parere Simon Smith, analist.

''Nu cred ca Bitcoin este o moda. Cred ca e o modalitate sigura de stoca valori. Eu cred ca e mai sigura decat aurul si argintul'', spune si Bruce Wagner, investitor.

Saptamana trecuta, Bitcoin a facut inca un pas, oarecum fortat, spre lumea reala, cand autoritatile americane au instituit un set de reguli, in incercarea de a preveni folosirea acestei monede in spalarea de bani si alte activitati ilegale.