"Euforia este eronata si este nevoie de continuarea deprecierii. Francul este inca foarte puternic", a declarat, la finele saptamanii trecute, ministrul finantelor, Eveline Widmer-Schlumpf, prezenta la reuniunea anuala a Forumului Economic Mondial, la Davos. 

Banca nationala a Elvetiei a impus in septembrie 2011 un plafon de 1,20 franci pe euro asupra ratei de schimb valutar, pentru a proteja exportatorii. In contextul crizei datoriilor de stat din Europa, deprecierea obligatiunilor guvernamentale ale statelor din sudul zonei euro a determinat investitorii sa caute active mai sigure, printre care s-a numarat si moneda elvetiana.  Francul s-a depreciat in acest an cu 3,2% fata de euro, dar se tranzactioneaza cu 9,1% peste cursul mediu al ultimilor 5 ani si cu 35% mai sus decat minimul atins in octombrie 2007, de 1,68 franci pe euro. 

Ministrul economiei, Johann Schneider-Ammann, a afirmat, sambata, ca francul este prea puternic si ca spera ca se va devaloriza mai mult, impartasind pozitia colegei sale.