Analistul Cullen Roche, fondatorul grupului financiar Orcam, crede ca planul de a emite o asemenea moneda a inceput sa fie luat in serios de guvernul de la Washington. “Stiu ca ideea s-a vehiculat pe la Casa Alba si mai multi oameni importanti au luat-o in considerare”, a spus Roche.

Teoretic, Trezoreria SUA ar emite moneda, dupa care ar depune-o in contul Rezervei Federale, ceea ce ar permite guvernului american sa anuleze o parte din datoria de 16,4 trilioane de dolari. Trezoreria se confrunta cu probleme ale fondurilor, dupa ce a incercat sa acopere facturile guvernamentale, iar tara si-a atins limita de indatorare la 31 decembrie 2012.

Desi a fost criticat de multi analisti financiari in ultimele zile, Roche precizeaza ca acest artificiu economic a inceput sa fie luat in considerare. “Am inceput sa jonglam cu ideea acum un an, sub forma unei glume, dar faptul ca cineva se gandeste sa o ia in serios inseamna ca starea afacerilor din aceasta tara a devenit cu adevarat trista, daca suntem dispusi sa recurgem la asa ceva”, a explicat analistul.

In timp ce pentru numarul bancnotelor care pot circula in State exista o limita, Trezoreria SUA are libertatea de a emite monede din platina, carora le poate atribui orice valoare.