Orasul care a adoptat propria moneda intr-una dintre cele mai puternice tari ale Europei. La ce foloseste lira Bristol
Un oras din Marea Britanie ia cu asalt comertul mondial. Autoritatile din Bristol si-au lansat propria moneda, ce nu poate fi utilizata in alte orase din Regatul Unit, dar nici din Europa sau Asia, potrivit BBC.
Peste 350 de firme din Bristol, oras situat in sud-vestul Angliei, au adoptat deja propria moneda, ce nu poate fi utilizata pe alte piete, precum Bath (oras din UK), Berlin (Germania) ori Bombay (India). Cu toate astea, lira Bristol a devenit cea mai importanta alternativa la moneda britranica, lira sterlina.
Lira Bristol poate fi folosita doar online, inclusiv prin intermediul telefoanelor mobile, relateaza BBC in editia electronica. Moneda a luat nastere datorita lui Ciaran Mundy, care a lucrat la aceasta schema timp de trei ani. Mundy s-a gandit sa vina in ajutorul comerciantilor din zona, prin emiterea unor bani pe care consumatorii sa-I poata folosi doar in magazinele lor. La randul lor, clientii sunt constienti de faptul ca micii intreprinzatori trebuie sa-si cumpere marfa de la furnizori, carora le platesc o taxa de 3% pentru convertirea lirelor Bristol in lire sterline.
Micul oras din sud-vestul Angliei, unde traiesc peste 400.000 de oameni, este cunoscut in regiune pentru gandirea liberala si strategiile non-conformiste pe care le adopta. Asemenea altor orase, in Bristol sunt destule magazine care apeleaza la furnizorii locali pentru a-si comercializa marfa. De exemplu, daca o cafenea din Bristol le accepta clientilor plata in lire Bristol, inseamna ca fie isi procura produsele de la furnizorii locali, fie platesc taxa respectiva pentru a-si converti banii in lire sterline.
Totodata, exista o multime de alte cafenele, librarii si magazine care vand adoptand schema Bristol. Practic, o lira Bristol este cotata ca fiind egala cu o lira sterlina (1:1), moneda poate fi utilizata atat in cash, cat si online sau prin intermediul platilor prin telefon.
Monedele alternative, adevarate afaceri si in alte state
Monedele alternative au succes si in alte tari, noteaza BBC. De exemplu, o moneda germana, numita Chiemgauer, a luat nastere in 2003, in Bavaria, Germania. Anul trecut, aproape 550.000 de Chiemgauer erau in circulatie, valoarea lor ridicandu-se la 6,2 milioane de euro.
Totodata, in 2006 a aparut BerkShare, o moneda alternativa care concura serios dolarul american in regiunea Berkshire, Massachusetts (SUA). De atunci, 2,2 milioane de BerkShare au circulat pe piata din Berkshire si peste 370 de firme locale au adoptat moneda.
Chiar daca lira Bristol va continua sa aiba tot mai mult succes, fondatorii monedei, precum si firmele din oraselul britanic nu cred ca aceasta va ajunge vreodata sa concureze serios lira sterlina, moneda oficiala a Regatului Unit. Comerciantii sunt insa optimisti si sustin ca lira Bristol reprezinta o alternativa binevenita in regiune, atat pentru platile online, cat si pentru cele mobile.
Pe acelasi subiect: