Goana dupa "noul aur". Moneda care pune pe jar pietele financiare
Bitcoin, moneda virtuala, este subiectul care se afla zilele acestea pe buzele tuturor, noteaza Business Insider. Inventata si lansata pe piata cu doar cativa ani in urma, a luat un avant puternic in ultimele saptamani.
Valoarea acesteia a crescut de la aproximativ 35 de dolari la 49 de dolari, in numai trei zile. O evolutie impresionanta, avand in vedere ca in 2011 un bitcoin era echivalentul a doar 14 dolari.
Un alt lucru interesant la bitcoin este ca starneste reactii dintre cele mai diverse. De la pragmaticii cu o viziune argumentata, la cei mai sceptici, noua moneda este cel mai fierbinte subiect din aceasta perioada, ducand chiar la teorii ale conspiratiei. Unii apreciaza insa ca nefiind un mijloc financiar palpabil nu poate ajunge sa fie manipulat de catre banci si guverne.
Tranzactiile care se efectueaza anonim reprezinta un alt avantaj. Altii, in schimb, cred ca nu este decat o alta schema Ponzi si ca valoarea bitcoinului va scadea brusc la un moment dat, lasandu-i pe cei care au investit in ea cu buzunarele goale.
Ce poti sa cumperi cu banii virtuali
Recent, doi programatori au gandit o metoda prin care doresc sa aduca in atentia consumatorilor posibilitatea de a utiliza bani virtuali in tranzactiile financiare. Serviciul american "Pizza for Coins" (n.r.: pizza pentru monede) functioneaza ca un intermediar care transforma bitcoins, monedele virtuale, in dolari americani reali. Cei care folosesc serviciul trebuie sa plateasca doar o mica taxa pentru schimb, insa procesul in sine poate face ca livrarea alimentelor sa dureze pana la o ora si jumatate.
Potrivit BBC, comenzile sunt plasate pe site-ul Pizza for Coins si sunt apoi trimise catre lantul de restaurante Dominoas Pizza, de unde pachetele sunt expediate catre clienti. Dezvoltatorii programului sustin ca in curand vor incheia contracte si cu alte pizzerii, precum Papa John sau Pizza Hut.
Bitcoin-ul rezista pe piata de patru ani
Bitcoin a fost creata in 2009 de un student japonez cunoscut sub pseudonimul Satoshi Nakamoto. A fost folosita initial de hackeri pentru a realiza diverse schimburi, devenind rapid moneda neoficiala a internetului. Acum insa poti sa achiti si servicii online legale, jocuri video, produse de gradinarit sau chiar haine, scrie cotidianul britanic The Guardian.
Oricine poate cumpara monedele virtuale de la mai multe case de schimb valutar online.
Spre deosebire de monedele obisnuite, bitcoin este "creata" de un computer puternic care o genereaza printr-un altgoritm matematic complex. Mai mult, spre deosebire de plata cu cardul sau prin intermediul serviciului PayPal, tranzactiile facute prin aceasta metoda nu pot fi depistate, ca si cum s-ar plati cu bani lichizi virtuali. Insa tocmai acest lucru face ca ea sa poata fi folosita si in scopuri ilegale.