Financial Times: Euro, urmatoarea moneda care intra in razboiul global al valutelor
Euro
Euro s-a apreciat cu peste 25% fata de yen si cu 10% fata de dolar in ultimele sase luni, in urma actiunilor Bancii Centrale Europene (BCE) pentru sustinerea uniunii monetare, dar si din cauza jocurilor economice la nivel global, relateaza Financial Times.
Presedintele Bundesbank, Jens Weidmann, a avertizat luni asupra "politizarii sporite" a cursurilor de schimb. Declaratia lui Weidman a vizat Japonia, care a facut eforturi mai agresive pentru sustinerea economiei chiar prin accelerarea inflatiei.
Statele Unite raman decise sa continue politica masurilor monetare neconventionale, care presupun introducerea de lichiditati mari in piata financiara, in timp ce cursul depreciat al lirei sterline a fost aprobat semioficial in Marea Britanie, cel mai important partener comercial al zonei euro, si incurajat de discutiile privind iesirea din Uniunea Europeana.
Daca in prezent la nivel global are loc un razboi secret al cursurilor de schimb, BCE nu ia parte la actiune, situatie care ridica semne de intrebare privind nivelul de preocupare la banca europeana, potrivit Financial Times.
La sfarsitul anului trecut, presedintele BCE, Mario Draghi, a parut ca incearca sa deprecieze moneda, afirmand ca in luna decembrie s-a discutat activ o noua relaxare a politicii monetare. In plus, comentariile sefului BCE privind perspectivele economice ale zonei euro au fost pesimiste. In ianuarie, insa, uimit probabil de revenirea increderii fata de euro, Draghi a insistat ca la reuniunea din prima luna a anului nu a fost nici macar discutata o reducere a dobanzii, noteaza cotidianul britanic Financail Times.
Intrebat direct despre aprecierea euro, Draghi a raspuns ca nivelul cursului de schimb este important la evaluarea perspectivelor economice, insa moneda nu este "o tinta a politicilor bancii". In final, Draghi a subliniat ca rata de schimb a euro se afla in linie cu media pe termen lung, afirmatie care a intarit impresia ca nu considera necesara o preocupare imediata.
Pentru unii politicieni conservatori, aprecierea euro este, probabil, un semn binevenit al revenirii increderii in uniunea monetara.
O moneda poate fi insa prea puternica pentru binele general al economiei. Chiar daca este in linie cu media pe termen lung, contextul este unul exceptional, mai ales in economiile de la periferia zonei euro. Rata somajului este de aproape 12% in zona euro, fata de aproape 8% in SUA, iar BCE se asteapta ca economia sa se contracte din nou in acest an.
Un euro puternic ameninta sa "sugrume" exporturile, una dintre ultimele surse de crestere economica din zona euro, potrivit bancii britanice Barclays.
Chiar si exportatorii germani au motive sa fie ingrijorati, mai ales din cauz industriei auto, puternic dependenta de livrarile la extern. Jean-Claude Juncker, premierul Luxemburgului, care a renuntat saptamana aceasta la conducerea Eurogroup, a declarat recent ca euro se afla la un nivel "periculos de ridicat".
Toata aceasta situatie inseamna ca Draghi are nevoie de un plan de rezerva, scrie Financial Times. Intr-o prima faza ar putea recurge la interventii verbale, insa BCE ar putea merge chiar mai departe, sa ofere lichiditate pe termen lung sau sa reduca din nou dobanzile. Intrucat dobanzile pe termen scurt sunt cele mai importante, iar cele overnight oferite de BCE pentru depozitele plasate de institutiile de credit la banca au ajuns la zero, s-ar putea ajunge la dobanzi negative, o premiera pentru banca centrala europeana.
Draghi a aratat ca poate lua masuri radicale daca acestea sunt necesare. Angajamentul sefului BCE de a face "tot ce este necesar" pentru a pastra integritatea euro a schimbat complet situatia pe pietele financiare, aratand ca acesta nu exclude nicio optiune.
Pe acelasi subiect: