"Agenţia Naţională de Administrare Fiscală realizează schimb reciproc de informaţii cu diverse state. Schimbul automat de informaţii cu Statele Membre ale Uniunii Europene se realizează în baza Directivei 2011/16/UE privind cooperarea administrativă în domeniul fiscal, transpusă în legislaţia naţională în Legea 207/2015 privind Codul de Procedură Fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, art. 291 prevăzând sfera de aplicare şi condiţiile schimbului automat obligatoriu de informaţii. În ceea ce priveşte schimbul automat dintre România şi statele non-EU, acesta se realizează în baza Convenţiilor pentru evitarea dublei impuneri, pentru prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitul pe venit şi pe capital care se încheie cu fiecare jurisdicţie în parte. Având în vedere cele mai sus menţionate, invităm contribuabilii care primesc solicitări de a se prezenta la organele fiscale de a da curs acestora şi de a clarifica aspectele ce le sunt comunicate, pentru a evita dubla impunere şi a stabili statul care are dreptul de impunere a veniturilor realizate, conform prevederilor convenţiilor de evitare a dublei impuneri şi a Codului fiscal", menţionează sursa citată.

În situaţia în care Fiscul solicită prezentarea de documente justificative, contribuabilii trebuie să prezinte documentele solicitate iar în cazul în care acestea sunt emise într-o altă limbă, acestea trebuie să fie însoţite de traduceri în limba română certificate de traducători autorizaţi, potrivit prevederilor legale.

"În cazul neprezentării contribuabililor la organul fiscal, pentru clarificarea situaţiei fiscale proprie, autorităţile au obligaţia de a întreprinde în continuare demersurile prevăzute de legislaţia fiscală, în vederea impunerii veniturilor comunicate ca urmare a realizării schimbului internaţional de informaţii", se mai arată în comunicatul ANAF.

Potrivit instituţiei, persoanele fizice care pleacă din ţară pentru o perioadă sau mai multe, care depăşesc în total 183 de zile pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive, trebuie să completeze şi să depună formularul "Chestionar pentru stabilirea rezidenţei fiscale a persoanei fizice la plecarea din România".

De asemenea, persoanele fizice sosite în România care au o şedere în statul român pe o perioadă sau mai multe perioade care depăşesc în total 183 de zile, pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive, au obligaţia completării formularului "Chestionar pentru stabilirea rezidenţei fiscale a persoanei fizice la sosirea în România".

Urmare depunerii chestionarelor, autorităţile fiscale analizează situaţia concretă a persoanei fizice, luând în considerare prevederile convenţiei de evitare a dublei impuneri sau prevederile Codului fiscal, după caz, precum şi documentaţia prezentată de contribuabili în vederea stabilirii rezidenţei fiscale.

În vederea informării contribuabililor care au obligaţia depunerii acestui chestionar şi nu numai, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a publicat pe site-ul propriu Ghidul privind rezidenţa fiscală a persoanelor fizice, ghid accesibil în secţiunea "Asistenţă contribuabili" rubrica "Ghiduri curente".