Averile demnitarilor, la secret! Guvernul cauta solutii ca sa nu fim trasi de urechi de UE!
Guvernul analizeaza posibilitatea promovarii unei ordonante de urgenta care sa permita Agentiei Nationale pentru Integritate (ANI) sa functioneze conform cerintelor UE. Asta dupa ce, ieri, Curtea Constitutionala (CC) a decis ca anumite articole din legea de functionare a Agentiei sunt neconstitutionale. Printre acestea se numara posibilitatea ca ANI sa verifice declaratiile de avere si de interese, sa controleze respectarea depunerii la termen a acestora sau sa constate neconcordante si incompatibilitati.
Potrivit unor surse oficiale, citate de Mediafax, Guvernul se gandeste la varianta promovarii unei ordonante de urgenta, care sa permita ANI sa functioneze in concordanta cu cerintele UE, dar care sa tina cont si de decizia Curtii.
"Nu este exclusa varianta promovarii unei ordonante de urgenta care sa reglementeze Legea ANI conform prevederilor constitutionale si cerintelor Uniunii Europene, este analizata si aceasta varianta, daca nu sunt posibile alte solutii", au aratat sursele.
Purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean, a declarat, aseara, ca premierul Boc este ingrijorat de consecintele pe care le-ar putea avea decizia CC in cazul legii ANI pentru ridicarea Mecanismului de Cooperare si Verificare convenit cu Comisia Europeana, in care functionarea Agentiei Nationale de Integritate este o conditie, si va lua masuri la nivel guvernamental si parlamentar
Seful ANI, Catalin Macovei (foto), a declarat, in aceasta dimineata, ca decizia CC “amputeaza esenta legii de functionare a ANI”, consecintele in plan extern fiind incalculabile, iar reactiile vor fi foarte dure la adresa statului roman.
"Decizia amputeaza de fapt esenta legii ANI si anume capacitatea acesteia de a controla averile, interesele si de a stabili incompatibilitatile politicienilor si ale functionarilor publici. Practic, raman atributii de colectare a declaratiilor de avere si de sanctionare a celor care nu le depun sau nu le depun la timp. Deci nici macar publicitatea declaratiilor de avere nu va ramane in vigoare, ceea ce in opinia mea este un lucru destul de grav", a explicat Macovei.
Reactii la decizia Curtii au venit si din partea ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, care a spus ca declararea neconstitutionalitatii unor prevederi ale legii ANI ar putea pune in pericol rezultatele bune obtinute de catre Agentie si ar avea un potential impact negativ asupra relatiei cu UE. Ministrul a precizat ca, potrivit Raportului Comisiei Europene dat publicitatii in martie, capacitatea ANI a fost consolidata si progresele inregistrate in 2009 au fost extinse.
Pe acelasi subiect: