Eroarea a aparut in sistemele informatice ale grupului IntercontinentalExchange, pe cele doua piete operate de companie la New York, scrie Mediafax.

Pe piata NYSE Amex Options au avut loc 12.830 de ordine eronate, in timp ce pe piata NYSE Arca eroarea a cauzat 6.932 de tranzactii gresite. Incidentul a avut loc la inceputul sedintei de tranzactionare, iar tranzactiile eronate au fost anulate.

Acesta este cel mai grav incident de acest fel pe bursa de la New York incepand din 20 august, cand computerele bancii Goldman Sachs au bombardat piata optiunilor cu tranzactii eronate.

Tot in acea perioada, pe 22 august, o eroare informatica a cauzat inghetarea timp de trei ore tranzactiilor cu actiuni listate pe bursa Nasdaq. Incidentele din august au determinat-o pe Mary Jo White, presedintele Comisiei de reglementare a pietei de capital din SUA, sa-i convoace pe directorii principalilor operatori bursieri pentru a le cere sa-si modernizeze tehnologia si sa imbunatateasca procedurile interne.

Analistii au subliniat ca incidentele care au loc aproape de inceputul sau finalul sedintelor de tranzactionare au consecinte mai serioase fata de erorile care se manifesta in timpul zilei, deoarece genereaza mai multa incertitudine.

Eroarea de marti dimineata nu a generat turbulente semnificative pe burse, avand in vedere ca IntercontinentalExchange opereaza numai doua din cele 12 piete pentru optiuni din SUA.

Analistii au subliniat ca traderii ale caror tranzactii au fost afectate de eroare "au motive sa fie nemultumiti", sugerand astfel ca ar putea urma actiuni in justitie.