Oficial al Ambasadei SUA: "Bursa din Romania, printre cele mai scumpe din Europa Centrala si de Est"
BVB. Sursa foto: Mediafax
Piata de capital din Romania este una dintre cele mai scumpe din Europa Centrala si de Est, din cauza comisioanelor ridicate practicate de ASF si BVB, in timp ce Guvernul este mai preocupat de veniturile bugetare decat de investitii, afirma insarcinatul cu afaceri al SUA in Romania, Duane Butcher.
"Accesul pe piata de capital din Romania ramane dificil. Conform unui studiu recent, deschiderea unui cont de tranzactionare in Romania poate dura pana la sase luni, in timp ce in cele mai multe dintre tarile dezvoltate din Europa Centrala si de Est dureaza cateva ore", a afirmat Butcher, la ceremonia de deschidere a sedintei bursiere cu ocazia aniversarii a trei ani de la listarea Fondului Proprietatea, potrivit Mediafax.
In plus, diplomatul american a aratat ca piata de capital din Romania este printre cele mai scumpe din regiune, din cauza comisioanelor percepute atat de Bursa de Valori BUcuresti, cat si de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF).
Comisioanele ridicate practicate de ASF au fost abordate si de Fondul Monetar International, iar ultima scrisoare de intentie stabileste in mod expres obligatia institutiei de a publica si transparentiza toate costurile si de a aplica o reasezare a comisioanelor la niveluri rezonabile, conform practicilor internationale.
In paralel, o companie de consultanta va face o analiza a organizarii institutiie, iar in urma raportului se va decide o restructurare a institutiei. Pana atunci, s- ademarat o evaluare a salariatilor ASF, in urma careia se va decide cine ramane in institutie si pe ce pozitii.
Insarcinatul cu afaceri al SUA a mai aratat ca piata de capital nu poate genera singura cresterea economica si ca Romania are nevoie de investitii private, atat interne, cat si investitii straine directe.
"Investitorii se vor gandi de doua ori inainte sa investeasca aici daca sunt preocupati ca guvernul nu acorda importanta ingrijorarii investitorilor sau ca se concentreaza in primul rand pe obtinerea de venituri la buget, in loc sa promoveze dezvoltarea sustenabila prin legislatie si reglementari favorabile investitorilor", a continuat Butcher.
Diplomatul american spune ca desi investitorii actioneaza sub dictonul "Nimic nu e sigur in aceasta lume, in afara de moarte si impozite" (Benjamin Franklin), companiile straine care activeaza in Romania au invatat ca nici macar fiscalitatea nu e sigura.
El a dat ca exemplu taxa pe constructiile speciale, care a fost publicata in Monitorul Oficial, la doar o zi distanta dupa ce proiectul fusese postat pentru dezbatere publica pe pagina de web a Ministerului Finantelor, fara a avea un studiu de impact privind veniturile bugetare si cheltuielile companiilor, dintre care multe sunt detinute chiar de stat.
Potrivit lui Butcher, noile oferte publice pentru companii din sectorul energetic si licitatiile de licentiere in domeniul petrol si gaze ar putea avea un efect benefic pentru economie daca sunt realizate corespunzator.
"Este insa posibil ca interesul investitorilor sa scada daca Romania isi elaboreaza strategia energetica intr-un mod netransparent, daca nu aplica eficient codul de guvernare corporativa in toate companiile de stat si daca nu organizeaza consultari transparente si nu realizeaza studii de impact al modificarii sistemului de redevente", a adaugat oficialul american.
Pe acelasi subiect: