Bursa a coborat in cel mai rapid ritm din ultimul an si 9 luni, din cauza tensiunilor din Ucraina. SIF-urile au pierdut 7,8%
Bursa de la Bucuresti a coborat cu 3,31%, cel mai accelerat ritm din ultimele 21 de luni, intr-o piata sub actiunile celor cinci SIF-uri au inregistrat scaderi intre 3,43% si 7,78%, sub presiunea intensificarii tensiunilor din Ucraina, care au cauzat corectii pe toate bursele internationale, scrie Mediafax.
Corectiile de pe piete sunt determinate de intensificarea tensiunilor din Ucraina, dupa ce trupele ruse ameninta cu interventia armata in Peninsula Crimeea, unde se afla baza navala Sevastopol, cartierul general al flotei ruse din Marea Neagra.
Potrivit unor surse de la Ministerul ucrainean al Apararii citate de catre agentia Interfax-Ukraine, flota rusa la Marea Neagra a dat ultimatum fortelor ucrainene din Crimeea sa se predea pana marti la ora locala 5.00 (si ora Romaniei), altfel vor fi luate cu asalt.
In schimb, Serghei Nariskin, presedintele Dumei de Stat, Camera inferioara a Parlamentului rus, considera ca, in acest moment, nu este necesara o interventie militara rusa in Ucraina, potrivit AFP.
"Piata de la Bucuresti a evoluat in linie cu pietele externe, afectate in principal de criza din Ucraina, unde tensiunile au atins niste cote alarmante, iar in ecuatie se pare ca intervine si armata. Temerile investitorilor cu privire la un posibil conflict armat au determinat cresterea preturilor petrolului si aurului, in timp ce actiunile au scazut. Nervii investitorilor de pe piata locala sunt pusi la incercare pentru ca pe langa situatia din Ucraina, pe plan local mai exista si criza politica, care pare ca nu se mai termina si accentueaza incertitudinile. Probabil ca pe masura ce preturile vor continua sa scada, vor aparea noi investitori dispusi sa isi asume riscuri, mai ales daca situatia de pe plan extern se va detensiona si daca la noi se va pune marti capat crizei politice interne", a declarat directorul general al Rombell Securities, Adrian Tod-Raileanu.
Investitorii de la BVB au plasat inca din primele minute ordine de tranzactionare la preturi din ce in ce mai mici. Punctul minim al indicelui general al Bursei, BET-C, a fost atins chiar la inchidere, cand piata s-a plasat cu 3,31% sub nivelul de vineri.
In crestere au incheiat sedinta actiuni emise de numai 9 din cele 82 de companii listate pe primele trei categorii si la sectiunea titlurilor internationale, insa rulajele acestor titluri au fost foarte reduse, de maxim 31.000 de lei.
Desi preturile au scazut vizibil, volumele de tranzactionare au fost mai ridicate doar pe cateva dintre actiunile de regula lichide. Rulaje de peste 1 milion de lei au inregistrat actiuni emise de zece companii.
Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a incheiat ziua in scadere cu 3,8%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 3,05% sub nivelul de vineri.
Scaderi importante au consemnat si actiunile Romgaz (2,69%), Fondul Proprietatea (3,55%), OMV Petrom (4,63%) si Banca Transilvania (6,37%).
Indicele BET-FI a coborat cu 5,08%. Indicele reflecta evolutia actiunilor celor cinci SIF-uri si a titlurilor Fondului Proprietatea (FP). Actiunile SIF-urilor au inregistrat scaderi cuprinse intre 3,43% si 7,78%, iar titlurile Fondului Proprietatea au coborat cu 3,55%.
Actiunile SIF Transilvania (SIF3) au consemnat cea mai vizibila corectie si au ajuns la 0,5805 lei, pe cel mai ridicat rulaj dintre SIF-uri, de aproape 5 milioane lei. In sedinta precedenta, aceste titluri au urcat cu aproape 3,9%.
Directoratul SIF Transilvania a anuntat vineri seara ca propune actionarilor repartizarea la rezerve a profitului net inregistrat anul trecut, de 189,6 milioane lei (43 milioane euro), si a solicitat actionarilor sa aprobe dublarea capitalului social din rezerve, la 218,4 milioane lei, si distribuirea de actiuni noi gratuite.
"Se pare ca unii investitori nu au fost multumiti de propunerile de distribuire a profitului de la SIF Transilvania, una din companiile cele mai generoase cu actionarii in ultimii doi ani. Ramane de vazut daca AGA va aproba propunerea si care va fi apoi reactia investitorilor. Inainte de criza, companiile care distribuiau actiuni gratuite erau apreciate de piata, insa in ultimii ani investitorii prefera cash-ul in detrimentul actiunilor gratuite, cu exceptia Bancii Transilvania unde aceasta politica a fost mentinuta o perioada lunga de timp", a mai spus brokerul.
Indicele extins BET-XT a scazut cu 4,11%, iar indicele extins BET-BK a coborat cu 4,16%.
Indicele BET-XT reflecta evolutia celor mai lichide 25 de actiuni romanesti, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea. Indicele BET-BK cuprinde primele 25 de actiuni in functie de lichiditate, printre care titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea.
Investitorii de la BVB au tranzactionat in total actiuni de 59,2 milioane lei (13,1 milioane euro), cu 28% sub rulajul de vineri, de 81,7 milioane lei (18,1 milioane euro). Rulajul de vineri a fost asigurat in principal de patru deal-uri cu 3% din actiunile SIF Oltenia (34,8 milioane lei), realizate intr-un minut.
Aproape 60% din lichiditatea pietei au reprezentat tranzactii cu actiunile Fondului Proprietatea (23 milioane lei, din care un deal de 1,5 milioane lei) si cu titlurile Bancii Transilvania (10,9 milioane lei, inclusiv un deal cu 0,22% din actiunile bancii, pentru 8,3 milioane lei).
Actiunile Fondului au coborat cu 3,55%, la 0,788 lei, iar titlurile Bancii Transilvania au incheiat ziua in coborare cu 6,34%, la 1,639 lei. Deal-ul cu actiunile bancii a fost realizat la pretul de 1,66 lei, cu 5,14% sub inchiderea de vineri.
Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de 1,6 milioane lei, fata de aproape 1,4 milioane lei in sedinta precedenta.
La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in scadere cu pana la 3%, linia fiind urmata si de pietele din Europa Centrala si de Est, care au coborat cu pana la 5,3%. Principalii indici bursieri de la Moscova, Micex si RTS, au incheiat in picaj cu 10,79% si, respectiv, cu 12%, iar piata din Ucraina a consemnat o corectie de 11,73%.
Preturile petrolului si gazelor naturale au crescut luni dimineata pe bursele internationale, investitorii acuzand posibile efecte negative ale tensiunilor din Ucraina asupra comertului cu resurse energetice. Cea mai mare parte a gazului rusesc exportat in Europa tranziteaza Ucraina.
Pe acelasi subiect: