Dividendele pentru anul 2013 s-au situat la 1.027 miliarde de dolari, in crestere cu 43% fata de 2009.

Totalul dividendelor platite de companiile de pe pietele emergente s-a dublat intre 2009 si 2011, insa ritmul de crestere a incetinit in anii urmatori, iar in prezent este foarte redus, ca rurmare a stabilizarii preturilor la materii prime si deprecierii monedelor.

Dividendele acordate de companiile din Europa, excluzand Marea Britanie, s-au situat la 200 de miliarde de dolari anul trecut, cu 8% peste cele din 2009.

"Cresterea a facut din Europa de departe a doua cea mai importanta regiune din lume in privinta profiturilor, dupa America de Nord", arata raportul. Procentajul de 11% al companiilor din Marea Britanie este disproportionat in comparatie cu economia tarii, potrivit firmei.

Marile companii americane au crescut platile catre actionari cu 49% pe parcursul a cinci ani, regiunea America de Nord fiind cea mai importanta sursa de dividende, cu 302 miliarde de dolari anul trecut.

"Dividendele ofera o imagine clara a trendurilor si evenimentelor economice importante pe parcursul celor cinci ani vizati de studiu. Pot fi observate ascensiunea pietelor emergente si incetinirea acestora, formarea bulei speculative a materiilor prime si reducerea acesteia, criza din zona euro si iesirea din recesiune a SUA", a declarat seful diviziei pentru piete de capital la Henderson Global Investors, Alex Crooke.

Bancile si companiile din IT s-au numarat printre cei mai importanti contributori la totalul de peste 1.000 de miliarde de dolari al dividendelor. Bancile au platit actionarilor mai mult decat companiile din oricare alt sector, odata cu recuperarea din criza financiara, in timp ce gigantii IT, precum Apple au inregistrat cea mai rapida crestere.

Topul companiilor dupa dividende este condus de Shell, urmata de Exxon Mobil, Apple, Time Warner Cable, HSBC si Banco Santander.