Potrivit lui Daniel Chitoiu, in urmatoarele sase luni, economia Romaniei ar trebui sa creasca cu 1,5- 1,7% din PIB datorita masurilor pe care si le-a propus sa le ia actualul Guvern.

"Obiectivul pe termen scurt pe care il are Guvernul Ponta si Ministerul Economiei este de a crea un mediu favorabil investitiilor care sa duca la dezvoltarea economica. Romania are nevoie de masuri astfel incat sa avem un mediu de afaceri sustenabil. Mediul de afaceri din Romania nu numai ca nu a fost stimulat sa se dezvolte, dar dimpotriva au fost luate masuri pentru a fi distrus. Masurile luate pana acum au fost luate din prostie, apoi au fost masuri de taiere de venituri astfel incat au dus in final la reducerea cresterii economice in Romania. Noi, in urmatoarele sase luni avem ca obiectiv cresterea economiei, ne dorin sa avem o crestere de 1,5-1,7% din PIB", a declarat Chitoiu.

Ministrul Economiei a spus ca primele masuri luate au fost de a reduce pierderile din domeniul economic. "Primele masuri pe care le-am luat si le voi lua in comtinuare sunt de a reduce pierderile si arieratele din economie ale societatilor cu capital de stat. La sfarsitul lui 2011, avem un nivel al arieratelor de 2,6 % din PIB. Primele masuri care le-am dispus se refara la reducerea pierderilor din economie", a subliniat ministrul.

Daniel Chitoiu a mai precizat ca va impune termene precise pentru eliberarea de autorizatii, astfel incat mediul de afaceri sa nu fie nevoit sa astepte mai multe luni sau chiar ani.

"Opt Poli de crestere economica vor fi dezvoltati in Romania, dintre care doi la Timisoara"

Ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, a anuntat ca in Romania vor fi dezvoltati opt poli de crestere economica, dintre care doi la Timisoara, pentru atragerea de investitori atat romani, cat si straini, potrivit Mediafax. Doi poli vor fi la Timisoara, alti doi fiind deja lansati la Cluj-Napoca si Iasi.

"Vom lansa opt poli de crestere economica in Romania, deja doi poli au fost lansati la Iasi si in Cluj-Napoca, iar in Timisoara vom lansa un pol de cecretare stiintifica si de asemenea un pol de crestere pe zona agriculturii si dezvoltarii alimentare", a declarat oficialul.

Ministrul a spus ca, odata cu lansarea acestor poli de crestere economica, ministerul isi propune sa atraga investitori pentru dezvoltarea economiei.

"Ne intereseaza sa aducem investitori si sa cream un microclimat pentru dezvoltarea economiei in urmatorii ani. Timisoara este un centru universitar, aveti resursele umane si profesionale. Ne intereseaza sa aducem firme romanesti si straine sa investeasca in cercatare. Statul vine cu facilitati fiscale pentru cei care investesc si autoritatile locale vor pune la dispozitia acestor microcomunitati de afaceri logistica necesara", a explicat ministrul.

Daniel Chitoiu a mai spus ca Ministerul Economiei este interesat ca cerealele, spre exemplu, sa fie prelucrate la nivel local, in timp ce autoritatile locale vor pune la dispozitia investitorilor infrastructura necesara.