Principalele puncte ale comunicatului final al reuniunii

 "Redresarea economiei mondiale arata semne promitatoare, dar persita curente contrare importante", au subliniat liderii G8 (Statele Unite, Marea Britanie, Canada, Italia, Franta, Germania, Japonia si Rusia) care propun, in consecinta, o serie de masuri. 

1. Sustinerea cresterii economice si economiei 

"Imperativul nostru este incurajarea cresterii economice si a crearii de locuri de munca. Suntem hotarati sa adoptam toate masurile necesare pentru ne a consolida si revigora economiile si salutam discutiile (aflate) in curs in Europa referitoare la modul de a crea crestere economica", se arata in comunicatul G8.

Dar - un semn al diferentelor lor de abordare - liderii marilor economii ale planetei recunosc, in acelasi timp, ca masurile de adoptat in cadrul luptei impotriva crizei "nu sunt aceleasi pentru toti". 

"Cu scopul de a spori productivitatea si potentialul de crestere in economiile noastre, noi sustinem reforme structurale, dar si investitii in educatie si in infrastructuri moderne", precizeaza membrii G8, notand ca asemenea initiative pot fi finantate prin "diferite mecansime", incluzand sectorul privat. 

2. Zona euro

"Suntem de acord asupra importantei de a avea o zona euro puternica si unita in vederea stabilitatii si redresarii (economice) mondiale si ne exprimam interesul de a vedea Grecia ramanand in zona euro, respectandu-si, in acelasi timp, angajamentele", afirma liderii G8, in contextul in care este dezbatuta o retragere a Greciei din zona euro. 

3. Lupta impotriva deficitelor

"Ne angajam la responsabilitate bugetara si, in acest context, sustinem politici de consolidare bugetara durabile si inteligente, care tin cont de situatiile economice ale tarilor", mai afirma liderii G8. 

4. Lupta impotriva protectionismului

"Subliniem importanta pietelor deschise si a unui sistem comercial echitabil, robust si fondat pe reguli" si "ne vom respecta angajamentul de a ne abtine de la masuri protectioniste", subliniaza liderii celor mai puternic industrializate tari din lume.