In Romania contributiile sociale sunt printre cele mai mari din Europa si reprezinta principala cauza a muncii la negru.

"Noi am propus scaderea contributiilor sociale cu 5 la suta la angajator de la 1 ianuarie 2013. Am corelat aceasta propunere si cu cresterea salariului minim pe economie. Din calcule rezulta ca deficitul nu va fi decat pe o proportie mica si pe un interval de timp scurt", a precizat Mariana Campeanu, ministrul Muncii.

In prezent fiecare salariat plateste o contributie de asigurari sociale de 10,5%, iar patronul da 20,8%, cota care ar urma sa scada la 15,8%. Punand la socoteala si platite pentru somaj, sanatate si accidente, taxele totale vor scadea de la 44,5% la 39,5% din salariul fiecarui angajat, ceea ce ar putea incuraja firmele sa recruteze suplimentar.

"Intr-o tara, daca vrei sa cresti numarul de salariati, nu trebuie sa ai impozite mari pe forta de munca. Am saluta o reducere a impozitarii",
spune Henrik Nenzen, general manager al Ford Romania.

Victor Ponta s-a intalnit astazi cu patronatele si sindicatele, carora le-a promis reducerea contributiilor sociale inca de cand era in opozitie. "Vreau sa discutam acum, din noua pozitie pe care o ocup, cum putem sa punem in practica toate lucrurile pe care le-am discutat de mai multe ori impreuna", a declarat premierul.

Guvernul intentioneaza ca tot de anul viitor sa mareasca salariul minim de la 700 la 800 de lei, si de asemenea sa reduca impozitul pentru lefurile mici.

CONTRIBUTII SOACIALE
procentaj din salariul brut

              Salariat           Angajator

                                  2012     2013

CAS       10,5%       20,8%    15,8%
CASS       5,5%         5,2%      5,2%
Somaj       0,5%         0,5%      0,5%
Altele           -              1,5%      1,5%
TOTAL     16,5%        28%       23%