Fata de trimestrul al patrulea al anului trecut, Produsul Intern Brut al Elvetiei a urcat cu 0,7%, a anuntat joi Secretariatul de stat pentru economie. 

Media estimarilor analistilor contactati de Reuters indica stagnare fata de ultimele trei luni din 2011 si un avans de numai 0,9% raportat la perioada corespunzatoare a anului trecut. 

Cresterea economica neasteptat de solida inregistrata de Elvetia reaprinde dezbaterile privind pragul impus de banca centrala pe cursul de schimb valutar. Aceasta a limitat in septembrie cursul de schimb la nu mai putin de 1,2 franci pe euro, acuzand riscul de deflatie si recesiune. 

Anterior deciziei, francul se apreciase puternic in perioada crizei financiare internationale si crizei datoriilor de stat din zoona euro. 

Reaprinderea turbulentelor din zona euro in acest an a crescut presiunile pe limita impusa de Banca Elvetiei.  Rata de crestere inregistrata de economia elvetiana in primul trimestru fata de ultimele trei luni din 2011 este cea mai solida din trimestrul al treilea al anului 2010 si se datoreaza in principal consumului intern, atat public cat si privat. 

Datele aparute pana acum pentru lunile aprilie si mai anunta accelerarea ritmului de crestere economica in trimestrul al doilea. 

Sursa: Mediafax